Search here...
TOP
Lifestyle Sanatate

Viata Bio de 5 Stele

Mamaia mea, olteanca, femeie simpla cu patru clase, vaduva de 3 ori, gatea o ciorba cu ce legume ne dadea gradina, de nu te puteai ridica de la masa.

De-ar mai trai azi s-ar cruci in multe privinte si aspecte ale vietii noastre pe care o numim “moderna, evoluata, tehnologizata” si tot asa multe cu -ata la sfarsit.

Numai ca tot modernismul asta vine la pachet cu minusurile in ceea ce priveste sanatatea, miscarea, modul in care ne alimentam sau ne educam.

Daca am dat cartea pe tableta, am dat si salata verde din piete pe … salata la punga gata de pus in bol pentru asezonare…

Nimic rau pana aici. Raul vine din ce se intampla cu salata la punga inainte de a ajunge la noi in farfurie. Și asta e valabil pentru aproape toata asa-zisa mancare pe care o platim cu bani multi din supermarketurile care au impanzit orasul si periferia.

Mai are omul control asupra a ceea ce mananca? Mai stim, oare, ce avem zi de zi in farfurie?

Si nu intreb pentru a ma afla in treaba ci pentru ca etichetele produselor seamana din ce in ce mai mult cu tabelul lui Mendeleev… trist dar adevarat.

Citim eticheta de pateu de rata?!? Compozitie: carne de porc 30%, grăsime porc 35% , lactoza, E, 1% ficat de rata…

deci pateul de rata este … orice mai putin pateu de rata.

Când te gandesti ca de ani de zile ni se prezinta filme numite SF-uri in care omenirea ajunge sa manance pastile… pastile cu aroma de … ce vrea fiecare…deci traim vremuri SF…

Ce se va alege de vietile pruncilor nostri? De viitorul fiintei umane deja in cadere libera? Nu stiu. Tot ce stiu este ca orice scenariu ma ingrozeste.

In ziua de azi este destul de greu sa mai mananci curat. Curat inseamna: natural/ bio/ organic.

Intr-o lume in care profitul mare si imediat este tinta, exista cateva locuri in Bucuresti unde, da, preturile sunt mai mari, dar alimentele și materia prima este bio/ organica.

As vrea sa ma aplec un pic si asupra laturii business a vietii mele de mama cumparatoare de Bio de 5 Stele și anume ce inseamna un pret bio pentru un produs organic.

Este chestiunea asta o afacere? Castigi mult??? ( eu stiu cat cheltui😬) Iti da batai de cap sau te trimite in vacante exotice?

Pentru ca da, ne-am imprietenit, pentru ca s-a alaturat tuturor campaniilor pe care eu, pe persoana fizica le-am facut, pentru ca este un suflet de OM, o voi intreba pe Gabriela Matachescu detinatoare a 3 magazine cu produse organice, Biocorner, mai tot ce imi trece prin minte.

1.A.C. -Multumesc pentru tot in primul rand! Pentru implicarea in cele 2 evenimente pe care le-am facut, pentru campania de reducere cu 10% pentru parintii cu copii cu alergii, pentru modul in care etichetati produsele, pentru ca in magazinenele Biocorner exista raion pentru alergici, multumesc pentru tot!

Merita?

G.M.: -Cu mare drag , Ani.Eu sunt cea care iti multumeste ca imi dai prilejul unor intalniri cu oameni absolut admirabili, cu situatii ce creeaza oportunitatea de a pune umarul la un pic mai mult si mai bine pentru cei care au nevoie.Stiu din proprie experienta, valoarea „mainii intinse” la nevoie si deci, niciodata nu poate fi „prea mult”.

Ca atare, prin prisma acestor aspecte, da,  MERITA !

2.A.C.- Ce v-a determinat sa lasati viata comoda de angajat cu functie mare a unei Multinationale pentru o afacere de nisa?

G.M.-Nu intotdeauna partea materiala umple si preaplinul sufletului.Am stat de multe ori sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca nu as fi dat curs acelei intuitii, acelui gand venit absolut de nicaieri.Stiu perfect ziua si locul in care acest gand a poposit, mai intai in mintea mea si apoi in sufletul meu.

Alina, prietena mea de atunci si viitoarea mea partenera a fost imboldul si umarul langa care am concretizat o idee cel putin nastrusnica pentru vremurile anului 2008.Pentru taria si crezul cu care m-a ajutat sa nu las gandul sa se iroseasca, ii multumesc si azi !

3.A.C. -Biocorner este al doilea Brand. Primul a fost BioGood- sunt client inca de pe-atunci. De ce schimbarea?

G.M.-BioGood a avut maretia si stralucirea unui brand creeat impreuna cu mari profesionisti insa in entuzismul de a face multe lucruri intr-un timp scurt ne-am pierdut unii de altii iar drumurile ni s-au despartit.Asta nu stirbeste cu nimic amintirea extraordinara a acelui inceput, fara de care nu ar exista astazi BIOCORNER

4.A.C. -Dna Gabriela: este mâncarea Bio chiar Bio?!? Va intreb asta nu intamplator ci pentru ca multi cunoscuti incearca sa ma convinga ca “doar pretul difera” intre produsele inscriptionate “bio” și celelalte.

G.M.- Intai trebuie ca toata lumea sa inteleaga ce se intampla in spatele acestui termen BIO/ECO/ORGANIC si ce atesta el, ce asigurari da unui client-consumator de produs „BIO”

Generic vorbind, BIO este denumit orice produs ce indeplineste anumite cerinte CLAR stipulate in regulamentele specifice , cerinte ce sunt verificate si validate de organisme acreditate sa verifice respectarea acestora pe INTREG parcursul produsului de la materie prima pana la produsul finit.

Verificarea in cascada a tuturor verigilor  aflate in aceasta inlantuire „producator-comerciant”da posibilitatea eliminarii posibileleor brese de nonconformitate.Principalele  beneficii ale produselor BIO sunt lipsa din compozitia acestora a pesticidelor, fertilizantilor chimici, organismelor modificate genetic, antibioticelor, consumul acestora, conducand in timp, la afectiuni complicate.

In ceea ce ne priveste pe noi, ca magazin, anual, suntem auditati privind provenienta produselor (toate din surse certificate), modul in care sunt transportate  (temperatura controlata, separat de orice alt produs NON BIO), modul de prezentare si depozitare, etichetare, totul avand o trasabilitate in timp.

5.A.C.- Cat de greu este sa fii proprietarul unui business cu produse organice?

G.M.- Regulile nu sunt putine, legile in Romania nu intotdeauna iti ofera o perspectiva medie sau lunga ba, de multe ori te iau si prin surprindere, bancile nu cred  deloc in idei noi, indraznete….Prin natura lui, acest business implica multa munca fizica, atentie la detalii , intelegerea cat mai multor nevoi ale  clientilor. Da, cateodata, nu este prea usor 🙂

6.A.C.- Ati investit mult la inceput. Ati reusit sa recuperati investitia? Stiti de ce va întreb,nu? Pentru ca lumea crede ca daca pretul la raft al morcovului bio este de doua ori peste cel al morcovului din marile marketuri, diferenta ar intra in buzunarul cuiva.

G.M.De multe ori lucrurile vazute din afara , par usoare, frumoase si foarte stralucitoare. Adevarul este unul singur ! De multe ori, cand il afli, pare neverosimil sau cel putin ireal in comparatie cu imaginea pe care ti-ai creat-o singur. Asta ar creiona pe scurt raspunsul meu la intrebarea ta, alaturi de faptul ca a fost nevoie de 7 ani pentru a ne afla azi in pozitii oarecum confortabile .La asta a contribuit indubitabil echipa cu care am pornit la drum inca de la BioGood.Nu e deloc putin ca 7 oameni sa ramana impreuna intr-o experienta de 10 ani !

7.A.C.- Dna Gabriela, sunt produsele bio, Bio? Verificati intodeauna producatorul?

G.M.- Noi nu avem abilitatea, instrumentele si cunostintele necesare sa ii verificam .Pentru asta sunt acele organisme terte ce atesta veridicitatea produsului.Noi insa selectam si analizam altceva : durabilitatea si renumele unui brand construit poate, de cateva generatii.Implicatia sociala a companiilor respective.Grija acestora pentru mediu prin implicarea lor in campanii specifice .Toate astea spun povestea Omului din spatele produsului si acest lucru este foarte important pentru noi.

8.A.C.- De unde importati produsele prezente in magazinele Biocorner?

G.M.-Marea majoritate a produselor sunt din Europa.Am ales prioritar tari cu zeci de ani de experienta in acest domeniu, cu standarde inalte : Germania , Austria,  Elvetia

9.A.C.- Produc romanii organic? Aveti furnizori romani?

G.M. Ca si evolutie in cei 10 ani nu am vazut o crestere semnificativa a producatorilor (de produs finit) decat poate, in ultimii 2-3 ani.Marea majoritate insa produc materii prime pentru marii producatori din Europa de la care, ulterior noi cumparam produsul finit.Avem in magazin astfel de produse : sucuri, miere, seminte, paste ce au la baza materie prima BIO romaneasca.Am avut insa norocul in ultimii 2 ani ca la categoria de Legume-Fructe, la care noi tinem foarte mult, sa legam o relatie stransa  cu Ferma Sendrea iar bucuria noastra e cu atat mai mare cu cat produsele lor sunt asteptate si foarte apreciate de clientii nostrii.

10.A.C- Ati avut “surpriza” cu vreun producator declarat Bio si sa nu fie? Ce ati facut atunci??

G.M.- Nu am avut astfel de situatii. Se mai intampla insa,  ca unui producator, din varii motive, sa ii fie contaminat un ingredient al produsului, moment in care, evenimentul este anuntat pe reteaua europeana specifica de alertare , produsul fiind retras de la raft si distrus in prezenta si cu instiintarea autoritatilor romane de la Directia de Sanatate Publica

11.A.C.- Eu stiu ca nu este usor, dar pentru cei ce ma citesc: ati vrut sa renuntati?

G.M. – O, da , dar nu pentru ca ca mi-as fi pierdut crezul profund in ceea ce facem ci doar ca au existat momente in care povara de a merge mai departe parea prea mare si astfel, aparea indoiala ca merita sa mai continuam

12.A.C.- Va multumesc in numele parintilor cu copii alergici pentru sustinere, pentru cei 10% reducere la cuplataturi atat in magazinele fizice cat și online : Magazin Online BIOCORNER

Ce va determina sa ne fiti aproape? Aveti inclusiv EpiPen in magazin- singurul magazin dotat cu dispozitiv preumplut cu adrenalina necesar in Șocul Anafilactic, derulati pe ecranul mare filmuletele de instruire facute de mine cum intrebuintam aceste dispozitive: Vizionare Video 

Fiecare avem o motivatie. A dvs care este?

G.M.-Poveste copiilor cu nevoi speciale o stiu doar de cativa ani.Posibil, ca si mine, multi dintre cei care nu am avut o relatie apropiata cu o persoana ce se confrunta cu astfel de nevoi nu am constientizat care sunt implicatiile adevarate si consecintele unei astfel de afectiuni.Odata ce realizezi ca poti aduce un graunte de ajutor, nu ai cum sa nu o faci

Am vazut in toti acesti ani ca da, intradevar,  alimentatia face diferenta.Nu trebuie insa sa cadem in extrema in care sa credem ca „BIO” este un panaceu universal.Exista produse conventionale de o calitate nutritionala exceptionala,  dupa cum exista produse/ingrediente  „BIO” ce trebuie evitate sau consumate cu moderatie.

In plus, dincolo de grija trupului fizic trebuie sa ne aducem mereu aminte ca suntem fiinte complexe iar celelalte componente ale existentei noastre merita aceiasi grija si atentie.

Educatia si cunoasterea ne vor ajuta sa creionam in timp un stil de viata confortabil  si sa ne daruim vietii in cel mai bun mod ! 💕

Dupa cum ati putut citi, nu este tocmai usor sa detii o afacere cu produse organice. Producatori, furnizori, produse importate, transport la frig, conformitatea produselor și inainte de toate, responsabilitatea pentru fiecare eticheta in parte STIU ca apartine Gabrielei Matachescu- lucru pentru care ii multumesc!

Tot in Biocorner, pentru ca mi-a permis, am facut cateva filmulete de constientizare, unul cu privire la „Nu oferiti mancare copiilor necunoscuti! Pot fi alergici” si “Citeste eticheta!”, ce pot fi vizionate pe Canalul meu de Youtube si pe Pagina de Facebook (urmeaza sa le promovez).

Da, este costisitor sa te hranesti organic/ bio dar nu imposibil.

Sa va mearga bine!

A.C.

«

»

what do you think?

Instagram did not return a 200.