Search here...
TOP
Ani Cretu Cu si fara masca 44
Copii Sanatate

De la gând la proiect

Se spune că mândria este un păcat mare.

Așa o fi… Eu sunt atât de mândră azi când scriu rândurile astea că, dacă aș avea coadă, s-ar auzi toc-toc sub masă atât de rapid că ai crede că mi-am luat cățel.

Cu alergiile nu-i de glumă. Cu reactiile alergice bruște și cu reacțiile anafilactice e de dorit să nu te întâlnești. Și cu toate astea, chiar dacă nu ai în familie sau în jurul tău o persoană alergică… nu se știe când sau cum este bine să cunoști protocolul de intervenție în caz de șoc anafilactic sau anafilaxie.

Din păcate, în România anafilaxia este încă asociată decesului, asta în condițiile în care medicina a progresat, a creat dispozitive preumplute cu adrenalină gata pentru a fi utilizate în caz de nevoie. Aceste stilouri preumplute cu adrenalină sunt recomandate și prescrise de medicii specialiști acelor persoane cu risc crescut sau imediat de șoc anafilactic. Dar, ce să vezi? Gratis nu se dau. Și nici prea ieftine nu sunt. Ele pot fi cumpărate cu sume în jur de 150 lei în funcție de importator, dar problema nu este nici asta. Ci faptul ca de multe ori ele nu sunt pe stoc în țară și trebuiesc comandate. Termenul de valabilitate este mic- 12 luni. Ceea ce înseamă că dacă ai norocul să nu îl folosești, la maxim un an îți reiei cursa: medic, rețetă, farmacie, comandă, dispozitiv.

OK, îl avem și ce facem cu el? Acest stilou preumplut cu adrenalină este atât de necesar pentru cei cu nevoie încat noi ceilalți avem datoria de a învața măcar cum îl putem utiliza astfel încât să le salvăm viata.

Uite așa s-a născut în mine dorința de a strânge niște oameni dornici să facem aceste filme de informare cu privire la un ghid de administrare a stiloului preumplut cu adrenalină. Să știți că în periplul meu prin sistemul medical romanesc am dat și peste oameni între medici. Și nu orice fel de oameni, ci persoane care stau zi de zi în spital cu zeci de copii cu reacții alergice de la simple la cele mai violente. Medici cu agendele atât de pline încât tot programul anului asta nu le permite nici să își ia o zi pauză… și nu glumesc.

Dr Camelia Berghea, Lector universitar, medic alergologie și imunologie, pediatru. Dacă o cunoști, hm… Nu vei vedea că se plânge că este copleșită de pacienții ce stau ciorchine la ușa cabinetului din spitalul Marie Curie, ci că nu are o secție specială așa cum dumneaei este pregătită ca specialist să diagnosticheze și să trateze copilașii cu alergii. Dumneaei se plânge că ziua este prea scurtă și ar vrea să aibă mai mult timp să ajute cât mai mulți. Dr Berghea este cea către care m-am îndreptat cu ideea, gândul și proiectul de a face aceste 3 filmulețe de informare când și cum intervenim cu adrenalină. Nu a clintit. Da-ul a venit la pachet cu implicarea bordului Societății Romane de Alergologie și Imunologie Clinică din care dna doctor face parte.
Și uite așa de la idee la fapt, mailuri, filmări, informații date de dna Dr Berghea împreună cu bordul Societății, variante scurte în care să cuprindem tot ghidul de intervenție, cu informații astfel încât în maxim 36 de secunde omul să poată ști tot.

Știți ce e magic? Faptul că am putut strânge în jurul acestei dorințe oameni mari cu suflete și mai mari. Oameni care au copii, nu cu alergii, dar care s-au implicat ca și mine benevol fără nicio condiție de nicio natură. În fața acestor oameni îmi plec capul și îmi scot palaria:

Dr Camelia Berghea
Marius Nănău, colegul meu, actorul Teatrului Ion Creangă
Horia Roșoga, elevul meu
Constantin Ghiță – regizor
Scoala de machiaj Beauty Make-up Artistry care ne-a asigurat machiajul
și nu în ultimul rând, cel mai chinuit dintre toți, lui Cristi Pup,
un Zeu al răbdării, cel care a făcut numeroase variante la montaj și procesare sunet
astfel încât aceste filmulețe să poată primi aprobarea SRAIC
Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică

Și, credeți-mă, nu este ușor să poți cuprinde tot ce este necesar și important astfel încât o astfel de autoritate medicală să îți susțină proiectul și mai ales să îți ofere sigla ca partener.

Ani Cretu Cu si fara masca 45

 

 

Ani Cretu Cu si fara masca 46

 


Vă atașez cele 3 filme în care veți putea învața cum să administrați adrenalina autoinjeclabilă astfel: de la adult la copil, de la adult la adult sau cum să ți-o autoinjectezi.
Să ne ferească Al de Sus să fie nevoie!

 

 

Să vă meargă bine!

«

»

11 COMMENTS

 • Tudorica Dumitra

  Multumim din suflet. V am urmarit la emisiunea lui Cristi Brancu.

 • Andreea G

  Buna ziua! Foarte utile pentru toata lumea. Se pot pune si pe YouTube pentru a putea fi share-uite? Mulțumesc

 • Mihailescu Maria

  Sa cauți soluții ptr problemele tale e normal dar, sa le împărtășești celorlalți cu atâta generozitate fără sa ceri “nota de plata” ( așa cum prea des se întâmpla) tine de un SUFLET NOBIL in fata căruia ma înclin cu respect. Același respect și ptr TOȚI cei care au lucrat la acest proiect. 🙏🌹🌹🌹

 • florina

  multumim pt informatii.cat despre doamana doctor este un om minunat

 • Simo

  Multumim. Am deja 2 socuri anafilactice la activ…cu umflaturi pe tot corpul, sufocare si buze ca la divele autohtone …fara sa vreau. Dupa cateva doze de adrenalina la urgenta 1 …nu ma lasau sa dorm …dar era asa de bine…o stare de beatitudine…am aterizat iar in realitate…si doctorul mi-a zis ca nr. maxim de socuri anafilactice e 7…dar m-a sfatuit sa -i ocolesc 😊😊😊…sa identific alergenul si sa-l tin la distanta. In urma celor 2 socuri sunt alergica la tot ce misca. Din cand in cand mai beau sucuri carbo de portocale sa vad daca m-a uitat alergia(se zice ca dupa 5 ani te uita😄😄😄). Aiurea….ma trezesc cu fata umflata si buze de diva. Unde le gasim …pixurile?

  • Cretu Ani

   Of…îmi pare rău…
   Dispozitivele le poți cumpara DOAR cu rețeta de la medic familie sau alergolog , mergi la farmacie și dacă nu le au , le comanzi
   In București le poți lua de la Farmacia Tei

what do you think?

 • Pingback: Viata Bio de 5 Stele |CU SI FARA MASCA|Un Blog de Ani Cretu on 22 februarie 2019
 • Instagram has returned invalid data.