Search here...
TOP
Ani-Cretu-Cus-i-fara-masca-37
Despre mine Lifestyle Lucruri care imi plac

Cum ar fi fost dacă…

Am stat de multe ori să mă întreb cum ar fi fost dacă alegeam să mă nasc în altă țară?!?

Să încerc să fac un exercițiu de imaginație acum: cum ar fi fost să nu știu ce este dorul de portocale, de miros de banane verzi și gustul extraordinar de dulce făcut cu mălai și glazură de ceva ce semăna a ciocolată, acea tentativă nereușită de desert al cărei ambalaj era mai atractiv decât conținutul, căci mă fascina Scufița Roșie cu coșulețul în mână.

Cum ar fi fost copilăria mea fără iernile geroase atât afară cât și în clasă, unde și soba era o iluzie de sursă de căldură, unde dacă erai mai țâfnos sau nu-ți plăcea cartea învățați oricum să numeri odată cu învățătoarea în timp ce îți bașica palmele de câte rigle sau, după posibilități, bețe îți luai la palmă.

Stau și mă întreb: cum? Cum să nu prinzi tu o Revoluție sau ce-o fi fost măcelul din ’89 și să nu te năvălească din toate părțile sau să nu îți intre ție în toți porii capitalismul venit în blugi Piramide și timida greacă de motor cu franjuri adusă de tușa Mari de la turci?

Cum să nu schimbi tu căminul cultural cu Disco în care să te bâțâi pe Coco Jambo pe repeat până punea Costel, băiatul care avea stație, “bluz” cu Berlin și brusc experimentai melancolic și pătruns primul sărut care dura și 5 minute.

Cum? Cum să nu pleci tu la mare la soare și să nu te ardă mucul de țigară din nisip aruncat în sictir de Fane, care a făcut niște mărci in Germania cu  mașini la mâna a doua. Si era mare afacerist, ba și-a tras cea mai cea mașină, un WMB cu geamuri electrice față-spate și folie fumurie inclusiv pe parbriz.
Iar tu care te uiți la tac-tu că abia a realizat că nu tre să aștepte week-end-ul cu soț să scoată Dacia, te întrebi dacă vei fi suficient de bun să-i conduci hârbul pe post de automobil, dacă nu cumva te va încurca grav facultatea dacă vrei să începi ceva în domeniul bișniței și visul din copilărie de a deveni  profesor te face să te întrebi “ce dracu’o fi fost în capul meu să vreau așa ceva?!”

Cum ar fi fost altfel dacă nu luai parte zi de zi la haosul din tărișoara asta în care mulți au intrat, au luat și au plecat neîntrebati, ba de multe ori ajutați, căci încărcătura era prea grea și valoroasă. Cum să nu apucam noi vremea în care pământul pentru care înaintașii noștri s-au luptat cu sânge să nu fie împărțit, parcelat și vândut pentru un pumn de arginti?
Cum să nu apuci tu o intrare ca lumea bună în UE dar să continui să visezi doar la o țară ca afară? Cum?
Stau iar și mă intreb: ce naiba ne lipsește cu adevărat să nu facem din tara noastră o țară demnă de visat pentru alții astfel încât să vrea ei să locuiască la noi, să ne invideze alții pe noi? Ce?

Dacă voi găsiți răspunsul, poate mi-l spuneți și mie. Căci eu tot continui să visez că într-o zi mă voi trezi și ceea ce a fost se preschimă precum făcea în povesti gheonoaia de se dădea de 3 ori peste cap și devenea Ileana-Cosânzeana, tot așa și România mea se trezește și se scutură și se transformă din gloabă în Pegas.

Să ne meargă bine!

«

»

4 COMMENTS

 • Florin Suditu

  Ce ne lipsește cu adevarat este ,curajul’ nu avem curaj sa mergem peste ei si sa le spunem sa plece pentru ca nu sunt buni. Si o să treaca ani , si ani,,si o să fie la fel.si poate o să fie si mai greu.
  Si as mai avea multe de spus, dar mă abțin.

  • Cretu Ani

   Mulțumesc pentru răspuns.
   Sa înțeleg ca in istorie alții au avut curajul sa facă pentru noi ceea ce noi nu putem…
   dar, de noi depinde tot, in schimb ne plângem fără a face nimic…
   asta este trist

 • MihaelaRajkovic

  Nu cred ca ne lipseste ceva, dimpotriva avem cate ceva lucuri, cred eu, prea mult : tupeu, obraznicia de a crede ca stim tot, aroganta gandului ca ne pricepem la toate si musai trebuie sa ne dam mereu cu parerea chiar si despre lucruri care nu ne privesc. Spuneai intr-un articol de pe blogul tau ca prin aeroprturile internationale ne ne prea deosebim de ceilalti…eu una recunosc privirile iscoditoare ale romanilor de la o posta. De peste 10 ani traiesc intr-o alta tara modesta, fara pretentii europene si cu fiecare vizita in tara observ cu usurinta si cu tristete cum creste stridenta in tot ce romanesc.

  • Cretu Ani

   Nu am experiența ta
   Când ies in lume, românașii se aliniază normelor de conduita
   Ceea ce înseamnă ca se poate, dar șmecheria este mult prea mare.

what do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Nu permit Instagram-ului sa îmi utilizeze fotografiile și/ sau mesajele.
 • 2 interviuri : in romană și engleză.
Am ONOAREA și mândria de a face interviu cu omul de știință, Dr Paul Clayton - cel care ne spune de foarte mult timp ce și cum să mâncăm pentru a păstra echilibrul in corpul nostru. De mult timp nu am întâlnit un om de o asemenea Punctualitate și Curatenie in relatie cu ceilalți. Mă laud tuturor cu acest articol pentru că am ajuns la cel pe care mulți ani l-am studiat, am aplicat in dieta copilului ceea ce am învățat... iar acum îi coordonează dieta alimentară și de suplimente : gratis! Un interviu pentru toți îl găsiți in Bio...in cazul in care sănătatea TA primează! 
#blog #blogger #dr #interview #medical #medicalinterview #medicalarticle #cusifaramasca #health #nutrition #actress #dream #and #itwillcometrue #the #one #drclayton #drpaulclayton
Blog created by @amamihaescu 
www.amamihaescu.ro
 • Azi l-am adoptat pe King🐻
Un urs trist. Un urs care a fost salvat de la cruzimea de a sta închis intr-o cușcă 15 ani....In curând King se va juca cu ceilalți ursi din țarcul mare al Sanctuarului de la Zarnești- Libearty
Adoptia înseamnă o taxă care va contribui la salvarea și altor urși captivi. O poate face oricine✌🏻👍🏻
#bear #free #adoption #liberty #libearty #beautiful #traces #my #son #bigsoul #bigheart 💚
 • Having A Great Day with my Son💚✅
Visiting România🇹🇩👍🏻👏
#trip #mom & #son #beautiful #romania🇹🇩 @dinoparc_rasnov @cetatearasnov 
#blog #blogger #actress #enjoy #fun #memories #quality #time #vacaymood 😘🤗
 • Karate Dinamo
Copiii și tinerii care au ales o viață in Sport🥋🥋🥋🥊
Oss 🙏
#karate @dinamobucurestiofficial #karateteam #shitoryu #kata #kumite #passion #wayoflife #mom & #son #mypassion #ourpassion 
@catalinaxvi
 • Doar atât !!!
#thereisnojustice
 • Intră pe linkul din Bio să vezi despre ce e vorba🤗
#blog #blogger #mom #boymom #boymomlife #campaign #life #lifematters 
Blog created by @amamihaescu 
www.amamihaescu.ro
 • Little Rider 💚
Harley-Davidson 
HOG Life 
@harleydavidsonbucure 
@hogbucuresti 
#ride #rider #littlerider #harleydavidson #hog #hoglife #mom&son #myson #ourlife #joy #makeing #memories