Search here...
TOP
Sanatate

Adam și … Mărul
Sau
Pro și Pre … Bioticele.

Eva l-a ispitit pe Adam cu un măr. Adam l-a mâncat.
Dacă ar fi să extrapolez imaginea și să îl înfățișez pe Adam cu mărul in mână, mă întreb care e legătura lor cu titlul articolului.
Simplu: care este unul și care este altul?
Asta dacă voi combina titlul cu subtitlul.
Cine e Pro și care e Pre Bioticul?
Adam este probioticul, adică viața, „bios” in limba greacă înseamnă viață, deci proviață, iar Mărul este pre-bioticul adică înainte de viață, hrana lui Adam.
Cum și ce înseamnă asta, mai jos:
PS: imaginea cu Adam și mărul in mână mi-a venit așa, pur și simplu, deși aș fi putut scrie despre mațe și fără metafore, clar.
Fibrele din alimente, cum
este mărul mâncat de Adam, nu pot fi descompuse de organismul uman, in schimb, pot fi digerate, mâncate de milioanele de bacterii benefice ( probioticele) din intestinele noastre, devenind astfel hrana acestora.
Intr-un mail ce face parte dintr-o conversație lungă cu omul de știință Alexander Poletaev, la o întrebare a mea cu privire la pericolul care ne paște din cauza virusurilor, doctorul îmi scrie:

” We and the microbes
Microorganisms – bacteria, viruses, according to many prominent scientists (i.e. prof. Svante Arrhenius, academician George Zavarzin) exist in the Universe forever. Approximately 3.5 billion years ago, when the Earth was sufficiently cold, they settled our planet and engaged in a huge biogeochemical work. For example, it was the bacteria that created the earth’s oxygen atmosphere (previously there was no oxygen here). They also provided future plants with bound nitrogen, etc., etc. Higher forms of life began to appear only 0.5 billion years ago. And Man is not more than 2 million years old. In other words, the true hosts here are the microbes, and all the others are just guests.
So we came here as guests, and we will always have to live among the world of microbes that inhabit the Earth, the Oceans, and each of us. More than 90% of microbes (viruses and bacteria) do not cause us any harm, and many are useful for us.”

(„Noi și microbii Microorganisme – bacterii, virusuri, potrivit multor oameni de știință proeminenți (adică prof. Svante Arrhenius, academicianul George Zavarzin) există în Univers pentru totdeauna. În urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, când Pământul era suficient de rece, s-au stabilit pe planetă și s-au apucat de o treabă imensă și anume activitatea biogeochimică. De exemplu, bacteriile au creat atmosfera de oxigen a pământului (anterior nu exista oxigen aici). De asemenea, au furnizat viitoarelor plante azot. Formele superioare de viață au început să apară cu doar 0,5 miliarde de ani în urmă. Iar Omul nu are mai mult de 2 milioane de ani. Cu alte cuvinte, adevăratele gazde de aici sunt microbii, iar toți ceilalți suntem doar oaspeți.
Așa că am venit aici ca oaspeți și va trebui să trăim întotdeauna printre lumea microbilor care locuiesc pe Pământ, Oceane și fiecare dintre noi. Mai mult de 90% din microbi (viruși și bacterii) nu ne cauzează niciun rău și mulți ne sunt de folos.”)
Așadar, aveți mare grijă și gândiți-vă de două ori când întindeți mâna data viitoare la recipientul cu bactericide și dezinfectant…
Bacteriile care formează microbiomul intestinal nu ne fac rău, dimpotrivă, ne respectă, trăiesc in simbioză cu noi, sunt ca o uzină interioară atâta timp cât noi respectăm asta, le hrănim și nu dăm voie ca un dezechilibru major să se instaleze in organismul nostru.
Care este hrana acestor entități?
Prebioticele!

PREbioticele sunt fibre alimentare care reprezintă sursa de hrană pentru PRObioticele aflate in intestine, numite flora pozitivă, microbiom sau microbiotă.
Prebioticele au o multime de beneficii si ajută la o buna absorbție a mineralelor (metalele ușoare) precum calciu, magneziu, zinc, la protectia organismului de infectiile bacteriene, luptă cu disconfortul intestinal, diareea si cu sindromul colonului iritabil -care este efectul distrugerii florei mai întâi din intestinul subțire, apoi in intestinul gros.
Așadar, absorbția nutrientilor, a vitaminelor și a mineralelor este strâns legată de bacteriile benefice din intestinul subțire și gros numite, cum am scris mai sus, flora intestinală, microbiom sau microbiotă.
Care sunt cele mai la îndemână prebiotice :
-ceapa – in supa, ciorba, mâncare, la gratar sau chiar crudă, ceapă verde atunci când intestinul suportă,
-sparanghel -gătit, fiert, abur, pe gratar/ plită este ideal,
-usturoi (pt copiii mici este recomandat sa îl adăugați in mâncare când o gătiți, in cantitate mică, dar nu celor sub 1 an)
-Banane – excepție cei care au IH (intoleranță la histamina, nu și cei cu deficit de DAO care pot mânca, nu foarte coapte și nu zilnic)
-cartofii dulci
-cicoarea, anghinarea
-fulgii de ovaz
-inulina
-năutul
-lintea
-fasolea teci
-legumele
-sau sub forma de supliment: Zinobiotic de la Zinzino: https://www.zinzino.com/2006084332/RO/ro-RO/products/Premier-Offers/Weight-Control-Kits/910256

*Pe scurt, prebioticele comune includ: -inulină- este un carbohidrat din clasa Fructani, este o fibra slabă din punct de vedere caloric și cu proprietăți magice inclusiv in controlul glicemiei, oferă senzația de sațietate și reglează apetitul,
-fructooligozaharide (FOS)- un lant scurt de oligozaharide. FOS sunt compuse din D-fructoza si D-glucoza, conținând 3-5 unități de monozaharide. Aceste oligozaharide sunt hrana probioticelor,
-galactooligozaharide (GOS)-tot o sursă de carbohidrați, sursele naturale de galactooligozaharide sunt laptele matern și unele plante. Pentru nevoile industriei, GOS este obținut dintr-o bază de lapte (lactoză).

Consumul de ulei de pește duce la proliferarea speciilor benefice de bacterii care fac parte din flora noastră benefică.
In cazul in care bănuiți că suferiți de Intestin permeabil, este recomandat să scoateți glutenul din alimentație și lactatele.
Ca pseudo-cereale puteți opta pentru:
-soriz se fierbe aprox 2 ore înainte de a fi pus la cuptor sau in supe ( excepție grișul de soriz pt galuste)
-mei- se hidratează 12 ore înainte de fierbere
-quinoua- se hidatreaza 4 ore înainte
-amaranth – se hidratează 12 ore
-orez integral – se hidratează 12 ore și se fierbe mult, 2-3 ore
-ovaz fără gluten – pe piața românească se găsesc multe produse fără gluten făcute din ovaz și sunt și organice.
-orez normal îl puneți la apa caldă min o oră înainte de a îl găti, astfel scoateți o cantitate mare de amidon din el și arsenic( orezul conține arsenic.)

Recomandarea specialiștilor este de a nu scoate cerealele integrale și de calitate din alimentație, decât dacă există un motiv întemeiat.
Fibrele sunt atât de necesare intestinelor întrucât ele reprezintă hrana florei noastre intestinale.
DAR, atenție! Fainurile cu care se face pâine de larg consum face să fie mai mult o otravă decât un aliment. Grâul este modificat genetic și stropit cu toate chimicalele astfel încât, conform celor spuse de dr Clayton anul trecut in interviul pe care mi l-a acordat: „nu știm dacă nu reacționam, de fapt, la modificările genetice suferite de semințele de grau îmbogățite cu gluten prin modificare sau chiar la Glifosatul cu care se stropesc culturile de grâu”.

Așadar pentru o sănătate de fier, daca nu există nicio alergie, intolerață sau intestin permeabil, mâncați echilibrat, câte puțin din toate și cumpărați produse cât mai naturale, organice.
Vă dau un exemplu de produs bio, cu 6 tipuri de fibre și este foarte bun:

Revenind la Adam… ce ar fi făcut el dacă in loc de măr era un hamburger? Cred ca soarta omenirii era cu totul alta…

 

 

Să vă meargă bine!

Semnatura Ani Cretu Blog Cu si fara masca Black

Sursa

«

»

what do you think?

Instagram has returned invalid data.