Search here...
TOP
Ani-Cretu-Cus-i-fara-masca-39
Copii Interviuri Sanatate

Gras și  frumos dar cu Diabet…

Încep cu concluzia: deci… niciodată nu am fost ca titlul articolului: grasă, frumoasă. Nu înțeleg de ce atunci când îți faci buletin la 14 ani nu ți se dă acesta in funcție de cât ești. La 14 ani eram…. fix cam ce sunt și acum: juma de buletin. In copilărie mămaia mea mereu îmi dădea exemplu niște vecini ca fiind grași și frumoși. Nu tre să ai IQ de geniu să tragi concluzia că eram slabă și urâtă. Stați liniștiti că și ai mei sunt tot la fel: mama este o umbră iar tata când vine zici că pleacă.

Iar in zilele noastre să ne uităm in jur să vedem cum din ce in ce mai mulți oameni se luptă cu kg in plus, iar unora chiar punându-le viața in pericol.

Cum am mai scris, niciuna dintre variante nu este cea fericită, calea de mijloc este cea dorită dar nu toți o putem păstra veșnic. Mai o nuntă, mai un moț, o colivă și-un Revelion, peste tot sarmaua, vinul și cozonacul, bată-le vina, ne ispitesc pănă răpuși in voință, cedăm in fața ispitelor mai ceva ca tătarii in luptele cu românii… Festinul culinar a mers mereu in țara noastră mâna-n mâna cu starea de bine, cu avuția și evenimentele importante ale vieții.

Toate se răsfrâng asupra cui? A noastră! A sănătății noastre și o vedem in teancul de analize pe care fiercare individ responsabil de sine și le face măcar la 2 ani. In România Diabetul are un trend alarmant in creștere, asemeni alergiilor.

Pentru informații direct de la o sursă implicată atât medical cât și uman, am făcut acest interviu cu Dna Dr Mihaela Vlaiculescu, medic primar Diabet, Nutriție  și Boli metabolice dar și Presedinte al Asociației Sprijin pentru Diabet. Am fost fericita că a acceptat să îmi răspundă in acest articol.

1. A.C.- Dna Dr., ce este Diabetul și câte tipuri se cunosc?

Dr. M.V. –  Exista 2 tipuri principale de diabet – diabetul zaharat tip 2, cel mai bine reprezentat in populație (reprezintă pana la 80-85% din toate cazurile de diabet și este corelat cu obezitatea și abaterile alimentare) și diabetul zaharat tip 1, ce presupune insulinodependenta si apare în principal la copii si tineri, deși nu sunt rare cazurile diagnosticate la vârstnici. Există însă  multe alte forme, precum diabetul gestațional (diabetul ce apare pe parcursul sarcinii), diabetul neonatal ce apare in primele luni de viață, diabetul asociat altor boli cronice ale pancreasului precum pancreatita, etc. Este foarte important sa cunoaștem tipul și, respectiv, cauza diabetului pentru a putea trata corect fiecare pacient in parte

2.A.C.- Ce putem ști despre diabetul de tip 1? Dar cel de tip 2? Și care sunt diferențele dintre ele?

Dr. M.V.- Diferența între cele 2 tipuri de diabet constă și rezultă din cauza fiecărui tip de diabet. Diabetul zaharat tip 1 apare ca urmare a distrugerii pancreasului din cauza autoanticorpilor ( anticorpi pe care organismul îi îndreaptă împotriva propriilor organe, dintr-o „greșeală” ); cauza acestui tip de diabet nu este excesul de dulciuri sau alte greseli alimentare sau ale parinților. Ca urmare a pierderii functiei pancreatice, singurul tratament corect este insulina. Diabetul tip 2 se corelează cel mai adesea cu suprapondere / obezitate, sedentarism și un teren genetic important ( alti membri ai familiei sunt deja cunoscuți ca avand diabet). Tratamentul in acest tip de diabet este de cele mai multe ori cu „pastile” dar după mai mulți ani de evoluție este posibil să fie indicat tratamentul insulinic, ca o consecință a epuizarii pancreasului.

3. A.C.- Dna Dr, se văd creșteri majore in România in răndul diabeticilor. Îmi puteți enumera câteva cauze principale ce cauzează această explozie? Pentru diabet tip 1 ? Dar pentru diabet tip 2?

Dr.M.V.- Acest lucru este foarte adevărat. Pentru creșterea incidenței diabetului tip 1 și apariția lui la vârste tot mai mici nu există o explicație științifică certă in acest moment. Pentru „epidemia” de diabet zaharat tip 2 cauza stă in epidemia de obezitate, ca urmare a unui stil de viață nesănatos și sedentar adoptat de tot mai multe persoane, la varste din ce in ce mai tinere.

Ani-Cretu-Cus-i-fara-masca-38

4. A.C.- Acum 15 ani eu, personal, recunosc că nu auzisem despre Diabet Gestațional. Îmi puteți explica, vă rog, ce este, cum se manifestă și ce analize trebuie să facă o femeie însărcinată?

Dr.M.V.- Diabetul gestațional reprezintă diabetul care este diagnosticat pe parcursul unei sarcini, la  o femeie necunoscută până la acel moment cu diabet. La terminarea sarcinii( adica la naștere) acest diabet poate dispărea sau, din contră, poate persista si atunci vorbim de fapt despre un diabet zaharat tip 2. Două lucruri sunt foarte importante când vorbim despre diabetul gestațional:

1. diagnosticarea lui, cât mai precoce și urmărirea corespunzătoare a mamei dar și  fătului. In acest sens, este recomandat ca in săptămânile 24-28 de sarcină să se efectueze testul de toleranță orală la glucoză,

2. retestarea  tinerei mame prin repetarea testului de toleranță la glucoză la 6 săptămâni de la naștere pentru a vedea in ce masură diabetul este încă prezent și tratamentul trebuie continuat.  Mamele la care testul de toleranță la glucoză după naștere este normal trebuie să păstreze permanent în minte faptul că diabetul poate oricand reapărea la o urmatoare sarcină sau pe perioada vieții lor.

5. A.C. – Există riscul ca bebelușul sau viitorul copil provenit din mamă cu diabet gestațional să dezvolte afecțiunea? Ce ar trebui să știe mamele cu privire la acest aspect? Vorbim despre analize pt Prevenție sau Dieta și atât?

Dr. M.V.- Da, copiii născuți din mame cu diabet gestațional au un risc de a fi supraponderali / obezi in viața lor și de a face diabet zaharat tip 2, nu diabet tip 1. De aceea este important să diagnosticăm corect diabetul la tânara însărcinată, să urmărim greutatea  pe perioada sarcinii, atât la mamă cât și la făt, să monitorizăm glicemia- dacă vorbim de un diabet și să facem tratament, dacă este cazul. Cele mai multe cazuri de diabet gestațional pot fi echilibrate doar printr-o dieta sănătoasă, sub îndrumarea diabetologului, dar sunt și cazuri în care este indicat tratamentul insulinic ( doar pe perioada sarcinii)

6. A.C.- Dna Dr, exista tineri, adolescenți cu diabet. Aveți și Dvs la cabinet. Mulți își ascund această problemă la școală. De ce?

Dr. M.V.- Este in primul rând neplacerea de a trebui să răspundă la întrebări sau remarci complet nepotrivite precum: “Dacă nu mâncai atâtea dulciuri  poate că nu făceai diabet”. Sau: ”Vai, saracul de tine!” Personal, insisit ca acesti copii, pe care eu ii vad minunați, să încerce să explice celorlalți ce înseamnă o viață cu diabet insulinodependent, însă ei imi răspund de multe ori că s-au săturat să tot dea explicatii. Este nevoie de educație medicală către populație (așa cum încerci și tu să faci cu acest interviu) pentru a înțelege că cele mai multe dintre persoanele cu diabet nu au o vina că „poartă” această afecțiune. Apoi vorbim de implicațiile la nivel psihologic ale acestei afecțiuni și de nevoia oricărui adolescent de a fi ” la fel ca ceilalti” și nicidecum diferit.

7. A.C.- Stiti ce înțeleg eu? Că a avea o problemă de sănătate nu inseamă a fi defect, ci diferit. Oare cei din jur nu ar trebui să știe ce anume avem in caz de intervenție de urgentă? La diabetici creștere sau scăderea bruscă a glicemiei pot cauza probleme acute grave. Care ar fi acestea și ce trebuie să facem pt a ajuta un diabetic in această situație?

Dr. M.V.- Si aici, Ani, vorbim tot de educația medicală a populației. Că o facem in școală, la televizor, pe diferite site-uri, blog-uri. Fără a crește interesul populației către acest tip de educație nu vom reuși. Este prea mult ca eu aici să îți descriu semnele de hipo / hiperglicemie ca o persoană care nu are nici o cunoștință despre diabet sa poată oferi primul ajutor corect. Ce as sublinia  este faptul că ar fi ideal ca fiecare persoană cu diabet insulinodependent să poarte un semn distinctiv cum că are această afecțiune ( există brățări, medalioane inscripționate in acest sens). In plus – pentru că scaderea glicemiei înseamna un nivel de „combustibil” mult redus la nivelul creierului și se manifestă similar cateodată oboselii sau poate chiar consumului de alcool, să nu presupunem că un tânăr care se clatină pe picioare, este amețit și se întinde pe o bancă a consumat ceva ci, din contră, să ne gândim că poate are o problemă de sănătate și să îi oferim ajutorul nostru.

8. A.C.-Vă rog să ne spuneti ce mesaj transmiteți celor care au această problema? Fac referire la adolescenți și nu numai.

Dr.M.V.- Sunteți mai buni , mai puternici și mai grozavi decât ceilalți !  Și nu spun asta doar ca să îi măgulesc sau să îi încurajez, ci pentru ca acești copii, fața de ceilalți, sunt capabili să facă cel puțin un lucru în plus – să își îngrijească diabetul.

9.a.C.- Ce mesaj ne transmiteți nouă celorlalți care nu avem dar am putea oricând să dezvoltam aceasta problemă medicală? Cum putem preveni?

Dr. M.V.- Pentru toți ceilalti rugămintea mea este să caute înțelegerea în sufletul lor, să învețe să dăruiască și să încerce să experimenteze voluntariatul la diferite asociații medicale ( știu că nu acesta era scopul primar al acestei intrebari dar simțeam nevoia să o spun).
Cum putem preveni diabetul ? Întrebarea vizează diabetul zaharat tip 2, în principal, aici putem vorbi cu adevărat de prevenție și aceasta constă în păstrarea unei greutăți corporale normale, a unui stil de viață activ și a unei alimentații echilibrate. Știu că pare un clișeu, că trăim vremuri în care petrecem și câte 10-12 ore la birou, dar dacă nu încercăm măcar să schimbăm ceva în viața noastră acum, peste câțiva ani poate fi prea tarziu.

10. A.C.- Ce rol are dieta in prevenția diabetului la tip 1? Dar la tip 2? Poate dieta să ne influențeze apariția acestuia?

Dr. M.V.- Lucrurile stau complet diferit între cele 2 tipuri de diabet.

În diabetul tip 1 dieta nu joacă un rol etiologic ( adica nu este de vină copilul ca a făcut diabet); de aceea, respectarea unei diete stricte poate cel mult amâna momentul debutului diabetului.
In diabetul tip 2  dieta și controlul greutății sunt decisive, putând nu doar preveni un diabet neinstalat dar chiar și vindeca un diabet recent diagnosticat.

Ca și in cazul celor cu alergii, persoanele cu diabet depind de un stil anume de viață care de foarte multe ori te trimite la marginea vieții normale. Copiii cu alergii ca și copiii cu diabet rar spre deloc pot accesa de exemplu taberele școlare, cantonamentele sau alte deplasări care necesită dietă și supraveghere.

Așa cum spune Dna Dr Mihaela Vlaiculescu mai sus este un must pentru noi ceilalți considerați normali să devenim toleranți măcar, dacă nu informați și gata de a da o mână de ajutor.

Diabetul este o afecțiune care te poate transforma dintr-un om normal într-unul care depinde de ceva: fie de dietă strictă ca in cazul diabetului tip 2, fie de insulină- și atunci depinzi de un întreg sistem medical și birocratic.

Să vă meargă bine!

«

»

2 COMMENTS

what do you think?

Instagram has returned invalid data.