Rapid, bun și fără alergeni
Nu știu cum vă descurcați voi, mame cu copii cu alergii, dar la mine la început părea imposibil să privesc viața in atâtea restricții, in alt mod de a găti față de cum eram obișnuită, să mă reconfigurez la o listă restrânsă de alimente.
Noi românii suntem, nene, obișnuiți cu păpica, cu sarmaua, cu micu’ sub nas, un caltaboș colo de Crăciun… așa creștem, de! Suntem popor gurmand, pofticios și, hai să recunoaștem că nu avem nevoie de motive speciale să încingem grătarul sau să sfârâie tigaia.
Trece tanti Florica, mătușa pe la tine, pac un ceaun cu pulpe de pui, mujdei și mămăliga.
Vin doi colegi ai soțului să vadă meciu’. Opa, motiv să te pună soțul Fane la cratiță să faci niște cartofi prăjiți cu usturoi verde și niște pomana porcului pe repede-nainte.
Vedeți?!? Numai câteva exemple. Și aș putea umple articolul numai cu de-astea. Dar eu pentru altceva m-am apucat de scris acum. Vreau să vă dau rețeta de turtițe pe care le-am făcut împreună cu Adan.
Am citit o poveste in care se vorbea despre turte și a vrut copilul turte.
Acu’ poți dezamagi odorul? Nope! Ia de pune capu’ la contribuție și fă turte copilului.
Rețeta 1. TURTE
Ingrediente:
– cartofi fierți in coajă
– dovlecel sau zucchini ras
– orez fiert
– 3-4 ouă prepeliță (sau 1 de găină pt cine nu are alergie la el)
– sare
– făină de migdale 2 linguri
– 1 lingurița ulei cocos (opțional)
Mod de preparare:
Se curată cartofii de coajă și se rad prin răzătoarea mare, se rade dovlecelul intr-un castron, se adaugă orez fiert (după ochi așa, nu e o cantitate anume), se pun ouăle (fără coajă 🙂 ) sare, făină de migdale, uleiul și se amestecă toate.
Pe tavă am pus hârtie de copt și le-am așezat in forme ovale făcute cu mâna.
Rapid la cuptor pt 20 de minute la 200 grade, apoi am crescut temperatura la 250 grade și m-am “jucat” cu cuptorul: ba sa ardă se sus, ba de jos încă vreo 8-10 min.
Vedeți voi cu cuptorul, fiecare ni-l cunoaștem bine și nu luați etalon timingul meu. Vă uitați și voi la turte sa nu le ardeți.
Turtele astea pot fi gustări la Grădi, înlocuitor de pâine la masă sau înlocuitor de pâine la un sandwich.
Rețeta 2: MIC DEJUN
Ingrediente:
– 5 oua prepeliță
– 1/4 dovlecel ras
– 4-5 fire mărar
– sare
– puțin ulei cocos in tigăiță
Mod rapid de preparare:
Se rade dovlecelul, se toacă mărarul, se pun ouăle de prepeliță și puțină sare, se amestecă bine și se pun intr-o tigaiță in care pui puțin ulei cocos (tigaițe mici găsiți la magazinele PepCo – perfecte pt astfel de “gogoșici”)
Eu i-am servit-o copilului alături de o felie de pâine prajită fără gluten, făcută in făina orez și făina de migdale, unsă cu unt vegetal Vitaquelle și putina brânză vegetală cumpărată deja rasă. Lângă ele merge bine un pahar de lapte de migdale (sau ce alt lapte vegetal preferă copilul).
Poftă bună!
Să vă meargă bine!
what do you think?
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
6 COMMENTS
Agachi Alina
6 ani agoSuper! Mulțumesc pentru idei! Doar că în loc de ulei de cocos îl voi folosi pe cel de măsline pentru că și la cocos e alergic.
Cretu Ani
6 ani agoCu drag !!!
Încearcă-l pe cel de sâmburi struguri Pt gătit . Cel de măsline e mai sănătos crud.
Andreea C.
5 ani agoBuna ziua! La varta de 11 luni, baiatul meu a fost diagnosticat cu HIT si APLV. Medicul lui mi-a spus că trebuie să-i țin regim DAO pe o perioadă de trei luni după care pot să încep să introduc treptat toate alimentele. Din păcate fericirea a durat fix două luni după ce am terminat regimul, asa că acum am impresia ca a făcut din nou această intoleranta, caci a inceput iar sa faca scaune dese. Nici nu știu dacă este posibil să o facă încă o data… intoleranta la el se manifesta doar prin scaune moi și dese. Acum sunt efectiv disperată că trebuie să tin din nou acest regim, am făcut acum o săptămână din nou analiza DAO si astept rezultatul. Tin sa iti spun că el mănâncă exclusiv bio, deci nu a mancat niciodata bărzăuni. Rugămintea mea la tine, este să mă ajuți te rog din suflet cu mai multe rețete pentru această in toleranță…De asemenea dacă ai putea să mă ajuți cu un alergolog pediatru bun si in tema, as fi nespus de recunoscatoare! Multumesc mult si sanatate din plin!
Cretu Ani
5 ani agoPana când nu rezolvi cauza care a dus la IH, revin toate … căci IH este efectul. Cauza e alta.
Catalin
4 ani agoAm și eu o întrebare.
În februarie mergeam pe strada linistit si brusc am inceput sa ametesc si sa o respiratie greoaie, mi-am revenit iar la o saptamana mai tarziu am avut aceleasi stari dar 1000 de ori mai rau si am ajuns la spital unde mi s-au facut analize si radiografii si se pare ca aveam lipsa de calciu, fier si B12 si mi s-a zis ca as avea si un inceput de scolioza si ca un plaman este afectat de o raceala puternica dar si ca e posibil sa am probleme glanda hipofiza. Mi-am revenit ca la final de martie sa am iarasi o criza de genu cu respiratia si ametelile la o ora dupa ce am mancat cartofi prajiti cu paine. Din martie tin un regim fara gluten, lactoza si zahar iar treptat am renuntat sa mai tin si la lactoza si zahar fiindca nu imi fac rau dar tin in continuare pe gluten dar starile n-au disparut in totalitate.
Mentionez ca dupa ce am inceput dieta am avut 3 zile cu constipatie puternica iar inainte avand diaree si de atunci am ramas cu un reflux gastric si gaze care imi ies pe gura.
Credeți că ar fi necesar sa fac testul celor 300 de alimente ca sa fiu sigur ca nu ar fi ceva alergic sau de intolerante alimentare, sau ce ar trebui sa fac mai exact?
Cretu Ani
4 ani agobuna ziua
cred ca este important sa mergeți la un medic competent pe gastroenterologie.
Ce descrieți dvs pare cel puțin o disbioza și niște intolerante.
Consultul de specialitate este necesar.
multă sănătate