Search here...
TOP
Ani Cretu in magazinul second hand
Interviuri Lifestyle

Cu poșeta la… liceu

Iaca Septembrie a sosit rapid, mai rapid ca Inter-City -ul de la CFR, clar.

Septembrie vine nu doar ca primă lună de toamnă, ci mai ales cu amărăciunea copiilor că revin la şcoli și cu bucuria părinților că au unde duce copiii – un after-school, o grădiniță cu program prelungit…

Începutul școlii reprezintă un bun prilej pentru elevii de liceu să facă ad-hoc, fără organizare în prealabil, defilări de modă, cat-walkuri fără covor roșu și etalări în stil Cannes-ian a brandurilor cu etichete ce conțin mai multe zerouri decât am reușit eu să scriu vreodată.

Din inerția vremurilor și a meseriei mă tot perind prin școlile bucureștene, prin licee și asta mă face “une connaissace”, oarecum.

Frate! Dacă te afli în jurul vreunui liceu mai de fițe din buricul târgului, trust me, nu ești la Monte Carlo (nu că aș fi ajuns acolo până acum, dar citesc revistele de gen). Trupuri zvelte și tinere purtătoare de haine care mai de care să-ți ia ochii, care mai mulate, care mai fronsate, care mai imprimate, care mai scurtate sau care mai special “ uzate” cu patină de vintage. O imagine absolut pestriță dar care ar da pe spate la propriu un trend-setter, un Fashion-icon, un stylist sau un influencer… cum am auzit că se cheamă acum un job fără meserie. Tocuri înalte, poșete de Branduri gen CC, H, LV, ochelari în toate stilurile și în toate modelele colecțiilor viitoare și să nu mai vorbesc de machiaj… negrul de la ochi se asortează perfect cu roşul de pe buze, iar genele puse semi-permanent merg de excepție cu rujul fucsia.

Interbelicul cu pălărie și baston, săracul, dacă ne-ar vedea cu jeanșii jerpeliți și-ar face un hara-kiri de zile mari.

Mă consider o femeie deschisă la minte, cu jeanșii rupți, cu viziuni futuriste ale căror limite mi le trasez singură și de aceea nu văd deraieri în moda actuală și nu pentru că mă pricep, ci pt că, în ziua de azi, poți purta ORICE. Orice cu condiția să te simți bine, să fii tu și nu cineva care să pari în loc să fi. Cineva care își poartă hainele și nu devine umerașul acestora.

Singura amărăciune care mă încearcă este legată de locul unde unii părinți permit ca pruncii lor, fie ei şi adolescenți, să își etaleze puterea financiară a părinților sau cunoștințele proprii în ale accesorizării, combinării și purtării de acoperitoare de trup: școala.

Recunosc că nu sunt altceva decât o acritură și îmi asum asta. Pot fi numită învechită dacă vă dă vouă cu virgulă, dar pentru mine școala este locul unde toți trebuie să simtă că au aceeași valoare, atât din punct de vedere al ierarhiei sociale cât și ca nivel intelectual.

Susțin ultima afirmație întrucât toate descoperirile recente au dovedit că nu trebuie să ai 10 pe linie pentru a fi un geniu în muzică, nu trebuie să știi formula chimică a sării de bucătărie pentru a fi un actor de excepție, nu trebuie să știi diferența între Concav și Convex pentru a lua medalia de aur la bârnă. Asta pentru că există 8 tipuri de inteligență și fiecare dintre noi este unic. Așa și trebuie să ne simțim: unici.

Școala ar trebui să descopere ceea ce avem mai bun în noi și să îl scoată precum este scos diamantul din roca vulcanică.

Din păcate, mișcarea browniană a societății noastre se răsfrânge asupra generațiilor care vin, tocmai asupra celor ce vor urma la cârma vieții, asupra copiilor noștri până la urmă.

In licee sunt două categorii mari de elevi: una care dă Trendul și alta care l-a pierdut din start.

Prima se îmbracă de la mall iar cealaltă, de unde își permit părinții. Puterea financiară a părinților depinde de statutul social, de job de… norocul din viața fiecăruia, în mama mă-sii de viață; iar copiii sunt victime din două părți. In familie aud doar “ nu am, mamă, din ce să îți iau…” iar la școală se plasează din start sub cei din prima categorie.

Uite așa avem de-a face cu o adolescență nefericită pentru ambele categorii. Puţini adolescenți am întâlnit cu adevărat fericiți, care știu cine sunt, ce vor de la ei și de la viață. Cei care pun preț pe calitatea momentului și nu pe calitatea prafului din vânt.

Este Mall-ul singurul loc de unde ne putem îmbraca cool, in tendințe și să ne simțim bine in pielea noastră? Ce este moda? Poate țoala de pe mine să îmi spună cine sunt și care îmi este valoarea? Cine sunt eu seara când îmi dau toate brandurile jos?

Să nu credeți că sunt precum vulpea care nu ajunge la struguri… nope. Îmi plac și mie hainele de firmă, de calitate, mă fac să mă simt bine în ele, dar nu m-au făcut nociodată mai înaltă, mai frumoasă sau mai deșteaptă.

In acest context aș vrea să apelez la specialist: Alexandra Calafeteanu. Tânăra, frumoasă, designer, Fashion Editor al revistei Avantaje. Aici puteți citi mai multe despre ea: http://alexandracalafeteanu.ro/despre-mine/
Am încercat să venim in ajutorul adolescentelor de liceu și să mă las pe mâinile Alexandrei pentru a forma câteva ținute potrivite pentru voi.
Să vedem ce a ieșit la o raită printr-un magazin alături de expert.

Și ca să vă edificați pe deplin asupra “modei” și “ a fi la modă”, iată câteva răspunsuri la obiect ale expertului in domeniu:

Ani Creţu – Alexandra, este școala locul unde tinerii ar trebui să își etaleze cele mai bune și mai de fițe haine din garderobă?

Alexandra Calafeteanu – Contează foarte mult și cum porți aceste haine. Sunt de acord să te îmbraci după tendințe, să ții cont de ele daca ai posibilitate materială și simt estetic, dar contează foarte mult si unde le porți. Copiii trebuie să rămână copii. La paisprezece, cinsprezece ani, singura grijă pe care ar trebui să o ai este…. cartea. Consider că trebuie să ne îmbracăm si accesorizăm corespunzător vârstei și evenimentului la care luăm parte. Iar școala nu este un eveniment:). Contează foarte mult si modul in care porți brandurile, iar atitudinea elevilor, de multe ori este una greșită. Își etalează noiile colecții direct de pe catwalk in curtea școlii. In liceele de prestigiu de peste hotare, elevii poartă uniforme, in felul acesta nu se mai crează diferențele sociale și sunt unitari, astfel nu se mai întâmplă tragedii (mutilări, tăiatul venelor, reproșul la adresa părintilor…) nu se mai crează invidii iar toată concentrarea se mută pe… ce am pentru mâine de învățat, nu pe… cu ce ma îmbrac mâine.

 

Ani Creţu – In contextul dat, in care Școala a devenit o scena de modă zi de zi, in condițiile in care unii au ce arăta, iar alții doar tânjesc frustrâdu-se, eu te întreb: ca să fii cool e musai să te îmbraci de la mall?
Alexandra Calafeteanu  – Când vorbim de ultimele colecții, nu poti păcăli cunoscătorii. Pentru ei nu contează cât de cool ești imbrăcat dacă nu ai brand. Sau cel puțin așa era pe vremea cand predam istoria artei intr-un liceu de fitză :).
Și, da, te poți îmbraca suuuuper cool cu bani puțini, din magazine ieftine, de la designerii români, care au și ei Sale-uri la sfârșit de sezon, de la Second Hand sau magazinele MiniPrix. Si vă pot exemplifica acest lucru fix in acest moment. Sunt imbracată cu o pereche de pantaloni de la MiniPrix, de la COS, 58 lei, un maiou de mătase cu dantelă chantilly dintr-un Boutique din Cluj, 90 lei, redus si încălțată cu o pereche roșie de sneakersi de la Aexander McQueen, 2 440 lei, de la Fashion Victim. Alege-ți un produs cheie și mixează în jurul lui. O să-ți placă mai mult decât să cumperi toată vitrina de la Dolce. Satisfacția este mai mare, mai ales dacă ai o oarecare înclinație spre moda.

Ani Creţu – Ce este moda, Alexandra?
Alexandra Calafeteanu – Urasc definițiile, niciodată nu le-am învățat la școală. Deci, o definiție a modei nu am, dar pentru mine este o artă, este arta care lucrează cu omul și pentru om.

Este modul în care îți poti ascunde defectele și poți pune în evidență calitățile. Și nu uita, chiar ești ceea ce porti! Dupa felul cum te îmbraci, iti pot spune multe lucruri despre tine :).

Ani Creţu – Ca adolescent, cum poți fi la modă, cool cu bani putini?
Alexandra CalafeteanuTrebuie să te înarmezi cu puțină răbdare să colinzi magazinele, boutique-urile, mall-urile in perioada reducerilor. In rest, îți mai trebuie un ochi format, să-ți dai seama puțin de materiale atunci când le atingi, să le deosebești pe cele naturale de cele sintetice. Cu 350 lei iti poti face o super ținută.

Ani Creţu – Există o regulă in modă? Care este greșeala frecvent întâlnită in materie de accesorizare?
Alexandra Calafeteanu – Unele dintre noi au tendința de a pune tot pe ele. Tocmai pentru că nu au un stil bine conturat și nu reușesc să meargă pe o singură direcție, clară, unitară, corectă din punct de vedere stilistic.

Regula este să te uiti in oglindă, dezbrăcată, să-ți conștientizezi defectele și să știi să le ascunzi cu ajutorul hainelor și al accesoriilor.

Ani Creţu -Alexandra, crezi in stilul personal sau in a apela la specialist?
Alexandra Calafeteanu – Desigur! Am cliente care nu au nicio treabă cu acest domeniu și au un ochi foate bine format, un stil vestimentar conturat, pentru că așa simt, nu că au studiat. Și, totuși apelează la stiliști. Stilistul, pe langă faptul că te ajută să-ți găsești stilul, că ți-l conturează, dar te și ajută să-ți alegi și să-ți combini piese pe care, poate, tu le-ai arunca :). Este un al 3 ochi:), o altă viziune aspra ta, una obiectivă.

Ani Creţu – Este magazinul SH (second hand) locul unde te poți îmbraca astfel încât să fii un adolescent la modă și fără frustrarea că nu ești ca ceilalți ?
Alexandra Calafeteanu – Cu siguranță, da! Sunt colecții vechi sau foarte vechi, dar gasești piese chiar noi, de brand, materiale calitative și prețuri mai mult decât avantajoase, raport calitate preț.

Ani Creţu – Care este piesa sau accesoriul care NU trebuie să lipsească teenager-ului de azi?
Alexandra Calafeteanu – Aș putea să fac o listă mai lungă? 🙂 jacheta de piele, este cool, tinerească, și o poți avea pe mai multe culori si croiuri diferite, mai elegantă sau mai rockish.

Ani Creţu – Ce consideri tu că este interesant de privit: atitudinea cu care te prezinți sau haina pe care o porți? Și de ce?
Alexandra Calafeteanu – Atitudinea! Haina face pe om, așa cum am mai spus-o, dar doar VIZUAL, o primă impresie, să fii plăcut ochiului. Haina nu-ți poate schimba ce ai in cap, nu te face mai deștept, mai înțelept!!! “Cucerești” interlocutorul pe termen scurt :), pe termen lung, însă, cu ce ai in cap. Așa că, dragi adolescenți, burta pe carte! 💪🏻

Ani Creţu -Alex, un sfat pentru adolescente, te rog.
Alexandra Calafeteanu – Adolescenții trec prin anumite perioade cheie. Încă de mici, ar trebui ca părinții să lucreze la încrederea lor de sine. Consider că de aici pleacă tot, frustrări și altele mai grave. Ești împăcat cu tine, știi cine ești, ce vrei și ce o să faci? O să ai tot ce-ți dorești dacă muncești și înveți. Ești o ființă unică in acest univers, nu trebuie să-ți dorești nimic din ce are altcineva. Ești tu cu tine si luptă pentru tot ce te face pe TINE fericită!

Așadar, adolescența TREBUIE să fie una dintre perioadele frumos marcante ale vieții. Depinde doar de tine cum faci asta, cum te poziționezi in fața celorlalți și cum deschizi ușa frustrărilor să îți complice și să-ți dicteze existența.

P.S. Toate piesele ce compun ținutele sunt exclusiv din magazinul Second-Hand Humana – People To People, de pe Calea Moșilor.

Să vă meargă bine!

«

»

2 COMMENTS

  • Roxana

    Foarte bine punctat! Garantez pentru faptul că în SH găsești „piese” cu care poti fi, cu adevarat, deosebita! Felicitări pentru articol…de la cineva care a purtat uniforma si care, își dorește pentru copilul ei, revenirea la normalitate!

what do you think?

Instagram has returned invalid data.