Întâlnirea cu Musiu SIBO
Pentru mine viața de mamă înseamnă multă bucurie dar și multe cunoștințe, în sensul de cunoaștere, pe care le-am întâlnit. Vă scriam în articolul cu histamina că mă voi apleca asupra unui subiect important în dezvoltarea ființei umane, problema copilului meu, și anume Dl. SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth).
Nu glumesc când afirm că SIBO ăsta este un fel de balaur din poveștile cu Feți-Frumoși. Își trimiteau balaurii ăștia buzduganele înainte să apăra la castel. Eee, tot cam așa vine și Musiu SIBO, cu surle și trâmbițe, cu paloșe și buzdugane înainte pentru a cotropi intestinele pruncilor noștri.
Unele dintre noi merg la întâlnire la o cafea cu fetele, cu copiii în parc, la zile de naștere, altele ne întâlnim cu alergiile, cu histamina, cu SIBO – fiecare după posibilități. Eu mă consider cu moț, deși nu îl am, căci m-am întâlnit cu toți 3…
Avem puțini specialiști gastro-enterologi pediatri în România, dar și mai putini (eu știu doar unul -))), canalizați pe acesată afecțiune care stă la baza multor boli și alergii ale copilașilor noștri.
Multe mame o știu pe D-na Dr. Ana-Maria Dragomir de pe rețelele de socializare, din grupuri, unde își oferă ajutorul ori de câte ori este nevoie fără a cere sau a aștepta ceva în schimb. Este medic nutriționist, specializat în tulburările imune și neurodigestive. În acest articol voi încerca să vă pun la dispoziție măcar o mică parte din ceea ce D-na Dr. Ana-Maria Dragomir cunoaște despre SIBO, poate așa înțelegem rolul și rostul unei flore bacteriene corecte.
Ani Cretu – Dna Doctor, știți că vă mulțumesc pentru ceea ce facem aici, pentru că vă ocupați de copii cu probleme la burtică și vă mulțumesc pentru multele sfaturi pe care mi le-ați dat pana acum. As vrea să va întreb ce este SIBO, iar aici nu fac referire la denumirea lui ci la ce reprezintă aceată afecțiune a intestinului subțire?
Dr. Ana-Maria Dragomir – În primul rând vă mulțumesc pentru invitația de a prezenta acest sindrom frecvent întâlnit, dar care este mai puțin cunoscut la noi în țară. Din punct de vedere anatomic, avem stomacul care se continuă cu intestinul subtire si apoi intestinul gros. Dacă intestinul gros poate fi colonizat de foarte multe microorganisme fără prea multe probleme, intestinul subtire este mai sensibil și nu este adaptat colonizării excesive cu microoganisme. SIBO este un acronim provenit din limba engleza -Small Intestinal Bacterial Overgrowth (Suprapopularea Bacteriană a Intestinului Subțire). Deși denumirea se referă la suprapopularea intestinului subtire cu bacterii, există și situații cand fungii (precum Candida Albicans), și chiar unii paraziți, ajung sa fie elementele de agresiune din cadrul acestui sindrom, prin dezvoltarea lor în intestinul subțire. Cu alte cuvinte, când ne referim la SIBO, ne referim la situația cand intestinul subțire este colonizat de microorganisme care fie nu au ce căuta acolo, fie sunt intr-un număr mult prea mare. Aceste microorganisme fermentează alimentele ingerate și apar astfel niste produși de fermentatie care blochează enzimele digestive, sau unele substante provenite din fermentație ajung în sange și afectează intregul organism. Acest fenomen poate să ducă la diverse simptome neplacute: balonare, reflux gastroesofagian, dureri abdominale, reacții alergice, intoleranță la histamină, intoleranță la lactoza, absorbția deficitară a unor nutrienți cu apariția malnutritiei, în ciuda alimentatiei bune, tulburări de creștere în cazul copiilor, colon iritabil, steatoza hepatică, agitație, insomnii, fibromialgie, oboseală și chiar afectarea capacității de concentrare. Există studii care demonstrează că 69% dintre cei cu sindromul picioarelor neliniștite au SIBO în realitate, deci o dovadă clară că, deși se manifestă initial la nivelul intestinului subtire, este un sindrom care afectează în realitate sănătatea întregului organism. [1]
Ani Cretu – Având in vedere că tubul digestiv este descendent, se îmbolnăvește întâi intestinul subțire sau cel gros? Cum ajungem sa suferim de SIBO?
Dr. Ana-Maria Dragomir – Atunci când valva ileocecală (porțiunea care leagă cele doua intestine) este disfuncțională, microorganismele din intestinul gros migreză către cel subțire. Dacă sucurile digestive secretate la nivelul stomacului nu digeră corect alimentele și nu neutralizează microorganismele, acestea ajung să colonizeze excesiv intestinul subțire. Dar pot fi și cauze neurologice, atunci când motilitatea intestinală este afectată. În mod normal, intestinul face niste mișcari de autocurațare prin complexul motor de migrare, mecansim care apare la aproximativ o oră după masă. Când acest mecanism de autocurățare este afectat, poate să apară SIBO. Cu alte cuvinte, declanșarea SIBO poate fi din ambele sensuri.
Ani Cretu – Putem numi SIBO afecțiunea Nr. 1 a copiilor din România? Dacă da, vă rog sa îmi spuneți, din punctul Dvs. de vedere, care este cauza care duce la asta.
Dr. Ana-Maria Dragomir – Sindromul de suprapopulare bacteriană intestinală la copii este relativ recent descris în literatura internatională de specialitate, fiind efectuate foarte putine studii în acest sens. Din păcate, chiar dacă vad frecvent în cabinet aceste probleme, nu avem date oficiale cu privire la frecvența acestui sindrom la nivel național sau internațional. Dar, după cum se observă din datele obținute în Raportul Național de Sănătate a Copiilor și a Tinerilor din Romania (2017), multe dintre cele mai frecvente boli sunt asociate cu SIBO:
– pentru copiii din grupa de vârstă 0-4 ani, ierarhia cauzelor medicale care generează povara bolii, este dominată de infecțiile respiratorii inferioare, complicațiile prematurității, anomaliile congenitale, în special cele cardiace, anemii, boli de piele, boli diareice, malnutritie protein calorica.
– pentru grupa de varsta 5-14 ani: anemii, tulburari comportamentale ale copilariei, boli ale pielii, astm, infectii respiratorii inferioare, anxietate, migrene, gastrite si duodenite. [2]
Ca si factori cauzali în cazul SIBO prezent la copii, amintesc: parazitozele la nivel intestinal, imaturitate neurodigestivă, secreția gastrică și enzimatică slabă, enterovirozele și toxiinfectiile alimentare, administrarea unor medicamente, siropuri și tincturi cu efect antibiotic sau care neutralizează secreția gastrică, disbiozele la nivelul intestinului gros, unele tulburări neuromusculare care afectează tranzitul tractului digestiv.
Ani Cretu – Dna Doctor, în ce măsură influențează alimentația flora intestinală?
Dr. Ana-Maria Dragomir – Alimentatia poate să fie sursa de hrană dar și de otravă atât pentru noi cât și pentru flora noastra intestinală. Dacă noi avem o alimentație deficitară, atunci și flora noastră intestinală poate fi afectată. In cazul persoanelor care suferă de SIBO, din pacate, pot să apara reacții la alimente considerate în mod normal benefice, precum fibrele alimentare și probioticele. Reacțiile de disconfort abdominal după administrarea de probiotice sau după consumul de alimente bogate în carbohidrați fermentabili precum oligozaharide (fructani, galacto-oligozaharide), dizaharide (lactoza), monozaharide (fructoza) si polioli (Sorbitol, Xylitol) numite și alimente FODMAP, sunt o caracteristică de bază a SIBO.
Ani Cretu – Dar medicamentele? Sunt anumite medicamente care distrug flora sau echilibrul care ar trebui să existe în intestine?
Dr. Ana-Maria Dragomir – Da, numeroase substante au acest efect. Antibioticele sunt recunoscute pentru efectelor lor nocive asupra florei intestinale, dar si cea a pielii, a organelor genitale, flora cavității orale. Dar sunt și numeroase alte medicamente care afectează indirect flora intestinală precum medicația care reglează secreția gastrică sau afectează tranzitul gastrointestinal. Trebuie sa amintesc faptul ca nu doar medicația clasică poate influenta negativ flora intestinală, ci și unele preparatele naturiste pe baza de plante (infuzii, siropuri, tincturi). S-a pornit un adevarat război împotriva antibioticelor clasice dar, din pacate, încă ignorăm efectele celorlalte substante pe care le folosim in diverse afecțiuni.
Ani Cretu – SIBO poate crea alergii? Care sunt acelea? Mai nou, când ne testăm copiii, vorbim despre 3 categorii – IgE, IgG, IgA. Pentru care este responsabil Musiu SIBO?
Dr. Ana-Maria Dragomir – SIBO poate crea reacții în funcție de tipul microorganismelor care colonizează intestinul subțire, dar și de factorii genetici care predispun la anumite reactii immune. Pot să apara atât reacții IgE cu manifestari clasice de alergii, cat și reactii greu de integrat intr-un tablou clinic, reactii de intolerante enzimetice precum intolerantele secundare la lactoza, intolerantele la histamina, reactii la oxalatii din alimente.
Ani Cretu – Cum putem preveni SIBO?
Dr. Ana-Maria Dragomir – Depinde de cauza SIBO. In cazul disfunctiilor de tranzit gastrointestinal asociate unor probleme neuromusculare preventia se efectueaza cu ajutorul medicatiei cu efect asupra miscarilor de evacuare intestinala si a kinetoterapiei.
Managementul stresului prin tehnici de mindfulness si sub indrumarea unor psihoterapeuti. Stresul, anxietatea afecteaza secretia gastrica si tranzitul gastrointestinal.
Mentinerea unei vieti active din punct de vedere fizic, exercitii precum abdomenele si genuflexiunile efectuate periodic in timpul zilei, mai ales cand stam mult la birou, ajuta la activarea tranzitului intestinal. In cazul copiilor, saritul pe trambulina, jocuri care implica mersul piticului si sarituri care mobilizeaza regiunea abdominala.
In cazul bebelusilor si copiilor mici, masajul abdominal cu uleiuri esentiale si osteopatia prin activarea centrelor reflexe asociate tranzitului intestinal.
Consumul redus de alimente la o masa in limita capacitatii digestive a fiecarei persoane. Sunt persoane care mananca prea mult comparativ cu puterea lor de digestie. Daca dupa 10-30 min de la ultima masa aveti o senzatie de oboseala si balonare, incercati ca la urmatoarea masa sa reduceti din cantitatea de mancare.
Prevenirea infestarii cu paraziti prin analize de depistare si masuri de igiena mai ales in cazul copiilor.
Ani Cretu – iar întrebarea la care așteaptă răspuns multe mame: cum putem trata SIBO deja instalat?
Dr. Ana-Maria Dragomir – Din pacate, SIBO este un sindrom care apare frecvent in asociere cu alte tulburari de sanatate mai ales neurodigestive. Un copil cu o tulburare de tranzit intestinal aparuta pe fondul unei afectiuni neuromusculare nu o sa se vindece total de SIBO decat atunci cand tranzitul intestinal revine la normal. In cazul SIBO aparut in urma unei infestari parazitare, vindecarea este posibila doar dupa deparazitare. Cauza conteaza cel mai mult, SIBO fiind de cele mai multe ori efectul. Este important ca medicii sa nu se multumeasca doar cu acest diagnostic si sa caute si cauzele care au dus la aparitia acestui sindrom.
Ca si administrare de preparate in terapia curativa cu exceptia antibioticelor clasice, se folosesc si diverse siropuri digestive din mai multe plante, bittere, infuzii din plante cu efect asupra secretiei gastrice si a motilitatii intestinale dar si preparate enterosorbente pe baza de carbune medicinal, siliciu, pamant de diatomee, argile omologate pentru uz intern care neutralizeaza substantele secretate de microorganismele din intestinul subtire.
Ani Cretu – A nu se înțelege ca numai copii pot suferi de aceasta problema, dimpotriva, a crescut și nr persoanelor adulte afectate in ultimii ani. Ca adult, Dna Doctor, ce putem face pentru a trata SIBO?
Dr. Ana-Maria Dragomir – In primul rand adultii cu afectiuni cronice trebuie sa se intereseze daca bolile pe care le au sunt sau nu asociate cu SIBO. Sa incerce intai sa aiba un management corect al bolilor de baza. Si sa aiba grija la medicatia pe care o folosesc. De exemplu diabetul este o boala frecvent asociata cu aparitia SIBO. Daca as avea SIBO si sanatatea mi-ar permite cat de cat sa fac miscare, m-as apuca serios de orice sport care implica frecvent utilizarea miscarilor abdominale (alergat, sarituri, genuflexiuni). Iar pe cei care au SIBO si fac deja sport, ii sfatuiesc sa incerce sa schimbe frecvent tipul exercitiilor. E important sa nu uitam ca si adultii se pot confrunta cu tot felul de parazitoze si infectii fungice care trebuie tratate atunci cand declanseaza un SIBO.
Ani Cretu – Știu ca alergiile sunt cauza stărilor de agitație la copii. SIBO are și alte manifestari in afara de cele pe tubul digestiv și alergiile?!?
Dr. Ana-Maria Dragomir – La unele persoane manifestarile pot fi doar digestive. Dar pot fi si manifestari extradigestive, precum eczeme, tulburari de somn, agitatie, tulburari de concentrare. Un studiu publicat recent in jurnalul stiintific “Clinical Translational Gastroenterology” a identificat o corelatie intre SIBO si tulburarile de concentrare [3]. Va dati seama ce inseamna acest lucru?! Multi copii sunt catalogati ca fiind rai si neastamparati si sunt certati pentru ca sunt frecvent agitati desi la baza acestor comportamente este posibil sa fie un mecanism pur medical si nu este vina lor. Inca nu se cunoaste impactul acestui sindrom asupra creierului aflat in dezvoltare. Ar fi interesant de vazut cate dintre accidentele rutiere sau de munca, provocate din neatentie si oboseala sunt provocate de persoane care au SIBO.
Ani Cretu – mai putem spera la o generație sănătoasă? Dacă da, în ce stă secretul?
Dr. Ana-Maria Dragomir – Informația ne ajută să luam decizii bune și să ne păstrăm sanatatea. Sa incercam sa ne informam constant si sa oferim din ceea ce stim si celor din jurul nostru. Important e sa scoatem capul din cutie, sa iesim din ignoranta cu care suntem serviti si sa cautam solutii si strategii pentru rezolvarea problemelor noastre, sa nu asteptam ca altii care poate au alte interese sa ne aduca solutii salvatoare. Traim intr-o era a manipularii prin stiri si informatii false. Trebuie sa punem sub semnul intrebarii cam tot ce vedem si auzim si sa ne facem singuri temele. Daca ne pierdem speranta ne pierdem de tot.
Ani Cretu – As vrea sa va rog sa spuneti câte ceva despre proiectul de care vă ocupați.
Dr. Ana-Maria Dragomir – Este vorba despre Proiectul Microbiomul Romanesc, un proiect tare drag mie pe care il realizez cu sprijinul unei echipe de specialisti din domeniul medical si urmeaza sa fie lansat oficial pe 1 octombrie. Incercam astfel, sa promovam sursele alimentare si din mediu, traditionale, specifice tarii noastre, care influenteaza microbiota (totalitatea microorganismelor din corpul uman) si sa studiem impactul acesteia asupra sanatatii romanilor. Astfel de proiecte au fost lansate in diverse tari precum SUA, UK, Italia, fiind sponsorizate masiv de catre companii private, Uniunea Europeana si guvernele tarilor respective pentru ca au adus un impact major societatii. Momentan suntem inca in cautare de surse de finantare. Fiind un proiect cu un potential mare, sunt sigura ca in timp o sa reusim si noi romanii sa ne facem cunoscuti pe plan international prin participarea la astfel de proiecte.
Vă mărturisesc bucuria pe care o am că am putut avea acest articol cu Dna Dr Ana-Maria Dragomir, unul dintre oamenii prezenți ACOLO. Acolo unde disperarea mamelor cunoaște culmi abominabile, acolo unde suferința copiilor devine una cu suferința noastră, acolo unde din disperare și deznădejde fraternizăm și nu mai contează nici cine ești și nici cu ce te ocupi, acolo unde singurul lucru care contează este puiul meu, puiul tău.
Să vă meargă bine!
Referinte:
1. Weinstock LB1, Walters AS. Restless legs syndrome is associated with irritable bowel syndrome and small intestinal bacterial overgrowth.. 2011, Sleep Med. Jun; 12(6):610-3.
2. Raportul Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor din ROMÂNIA 2017,
3 Satish S. C. Rao, MD, PhD, FRCP (LON), Abdul Rehman, MD, Siegfried Yu, MD, and Nicole Martinez de Andino, ARNP. Brain fogginess, gas and bloating: a link between SIBO, probiotics and metabolic acidosis, 2018, Clin Trans Gastroenterol, Jun; 9(6): 162
what do you think?
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
6 COMMENTS
Elena
6 ani agoMultumim pentru articol, Ani!Foarte prețios!
Pe dna Dr.Dragomir o cunosc, este minunata, dar vorbesti in articol si despre un pediatru gastro canalizat pe SIDO.
Imi poti spune despre cine este vorba.Multumesc!
Cretu Ani
6 ani agoDna de este specialist SIBO.
Spun ca eu cunosc un singur gastro-enterolog pediatru bun.
Scrieți-mi va rog pe messenger .
Monica
6 ani agoBuna ziua.
Am citit cu interes articolul. Multumim de informatie.
Unde o putem gasi pe dna. dr. Dragomir?
Dansa este singurul medic bun pediatru gastro pe care il stiti, nu?!
Multumesc.
Cretu Ani
6 ani agoBuna seara! Mulțumesc Pt mesaj
O puteți contacta pe Facebook. Răspunde tuturor .
Sănătate!
Cristina
5 ani agoSincer, nu cred ca masajul poate preveni SIBO, poate doar sa ajute la ameliorarea simptomelor si sa ajuta la tratarea acestuia. Totusi, nu trebuie sa fie folosit drept tratament..
Cum spuneai si tu, doar in urma unui „regim” de deparazitare, impreuna cu un masaj
(de preferat cu uleiuri esentiale, care au efect antibacterian) pentru o detoxifiere mai buna poate ajuta la tratarea acestui nesuferit sindrom.
Cretu Ani
5 ani agoBuna Cristina. SIBO este o afecțiune destul de complicata și complexa care necesita: grija, cunoașterea cauzelor care a generat-o, tratare, dieta, mod de viața nou, un tot in sensul complex