Search here...
TOP
Ani Cretu Cu si fara masca Adan
Copii Retete

Cratița, prelungirea mea

Mă laud singură ca fiind un șofer destul de bun, devenit bun după câteva mii de km făcuți pe motor, mai mult în afara țării. Da’ na! Acu’ oricine poate greși, inclusiv eu. Sau mai ales eu.

Dacă fac vreo gafă in trafic și vreun domn drăguț, manierat și extrem de politicos mi se adresează cu celebra “Du-te la cratița, fă!” îl voi invita, la fel de politicos, să facă un examen oftalmologic. Eu însămi sunt o cratița prin prelungire.

Unii își încep ziua cu un duș, eu o încep cu foc. Pe aragaz, căci gătesc zi de zi, de cele mai multe ori de la ora 5 dimineața. La ora 7, dacă te apropii de mine, poți ghici meniul zilei respective pentru Adan: un amestec de arome pătrujeliene cu “toping” de usturoi asociat izului de ceapa tânăra proaspăt gătită.

Trăiesc intr-o strânsă legătura cu cratița, un amantlâc perfect de mai bine de 4 ani jumate, zi de zi, ceas de ceas, astfel încât mâinile mele au căpătat forma toartei ei. Dacă dau prea mult din mâna, sa ştiţi că nu sufăr de Parkinson (încă), ci îmi continuu tocatul legumelor dincolo de  locul în care mă simt regină: bucătărioara mea.

Când ai un copil atopic (alergic) care are o valoare DAO undeva spre minus infinit, trebuie sa te adaptezi, să inventezi, să creezi. Pare imposibil la început. Mi s-a întâmplat și mie și li se întâmpla miilor de mame cu care vorbesc. Important este să scoți mintea din priză pentru câteva minute și să ii dai RESTART.

Asadar, sosul roșu de paste este… ROȘU, logic și este făcut din… ROȘII, logic. Veți zice “ce tembelă e asta” dar, când Măria Sa Roşia intră la grupa 3 de histamină, trebuie să te reconfigurezi. Cu ce o poți înlocui, ca să îți iasă sosul roșu? Cu ardeiul, desigur. Faci un bulion din ardei roșu blenduit, fiert minim o oră la foc mic, până scade. Îl răcești și îl pui în borcan cu ulei de măsline deasupra ca să nu facă floare.

Stai să vezi când are copilul reacție şi la ardei! Atunci ce faci? Păi, ce mai are culoare roșie? Sfânta “Sflecă“ cum îi zicea Adan. O coci în cuptor aproximativ o oră în hârtie de copt, o blenduiești și pe ea cu puțină apă și o pui la fiert încă vreo 40 minute. O răcești, o pui în borcan, îi pui și ei ulei de măsline deasupra (rezistă mai puțin ca pasta de ardei) și o bagi la frigider. Iaca, o pasta roșie care va fi bună și dulce și va păcăli ochiul copilului înnebunit după paste cu sos roșu.

Aceste doua “sosuri“ te vor ajuta la paste, pizza făcută in casa (o să vă dau și rețeta asta, promit) la tocănițe, fripturi la cuptor și la orice mâncare în care ar fi trebuit să pui roșii. Și uite ca se poate să te reconfigurezi și la maturitate, dacă nevoia ți-o cere.

Azi vă împărtășesc rețeta de “brioșă sărată“ pentru micul dejun. Se face repede și este recomandată copiilor sau adulților cu intoleranță la histamină sau deficit de DAO.

Pentru ce vedeți în poză am pus așa:

– 3 ouă de prepeliță (gr 0 histamină)
– dovlecel ras – vreo 2 lingurițe
– 6-7 buchețele mici de conopidă
– 2 fâșii de ardei tocate cubulețe mici
– 1 lingură cu vârf de făină de migdale
– sare Himalaya neiodată
– puțin ulei de cocos

Le amestec pe toate și le torn în formă, sau puteți pune în forma de brioșă (nu uitați de hârtia de copt)

Dau la cuptor la 220 grade C, timp de aproximativ 20 de minute.

“Scârțul” de porumb merge cu “unt” vegetal fără alergeni (găsiți la magazinele bio).  Scârțuri le zicem noi rondelelor expandate de porumb și orez.

Laptele este la noi obligatoriu vegetal și bio. Folosesc lapte vegetal de migdale, cocos, migdale cu orez, cocos cu orez.

Ani Cretu Cu si fara masca Reteta briose

Pofta buna, dragilor si sa va meargă bine!

TAGS

«

»

26 COMMENTS

what do you think?

  • Pingback: Cazanul de țuică și pizza fără gluten – CU SI FARA MASCA on 23 iulie 2018
  • Instagram has returned invalid data.