Mă laud singură ca fiind un șofer destul de bun, devenit bun după câteva mii de km făcuți pe motor, mai mult în afara țării. Da’ na! Acu’ oricine poate greși, inclusiv eu. Sau mai ales eu.
Dacă fac vreo gafă in trafic și vreun domn drăguț, manierat și extrem de politicos mi se adresează cu celebra “Du-te la cratița, fă!” îl voi invita, la fel de politicos, să facă un examen oftalmologic. Eu însămi sunt o cratița prin prelungire.
Unii își încep ziua cu un duș, eu o încep cu foc. Pe aragaz, căci gătesc zi de zi, de cele mai multe ori de la ora 5 dimineața. La ora 7, dacă te apropii de mine, poți ghici meniul zilei respective pentru Adan: un amestec de arome pătrujeliene cu “toping” de usturoi asociat izului de ceapa tânăra proaspăt gătită.
Trăiesc intr-o strânsă legătura cu cratița, un amantlâc perfect de mai bine de 4 ani jumate, zi de zi, ceas de ceas, astfel încât mâinile mele au căpătat forma toartei ei. Dacă dau prea mult din mâna, sa ştiţi că nu sufăr de Parkinson (încă), ci îmi continuu tocatul legumelor dincolo de locul în care mă simt regină: bucătărioara mea.
Când ai un copil atopic (alergic) care are o valoare DAO undeva spre minus infinit, trebuie sa te adaptezi, să inventezi, să creezi. Pare imposibil la început. Mi s-a întâmplat și mie și li se întâmpla miilor de mame cu care vorbesc. Important este să scoți mintea din priză pentru câteva minute și să ii dai RESTART.
Asadar, sosul roșu de paste este… ROȘU, logic și este făcut din… ROȘII, logic. Veți zice “ce tembelă e asta” dar, când Măria Sa Roşia intră la grupa 3 de histamină, trebuie să te reconfigurezi. Cu ce o poți înlocui, ca să îți iasă sosul roșu? Cu ardeiul, desigur. Faci un bulion din ardei roșu blenduit, fiert minim o oră la foc mic, până scade. Îl răcești și îl pui în borcan cu ulei de măsline deasupra ca să nu facă floare.
Stai să vezi când are copilul reacție şi la ardei! Atunci ce faci? Păi, ce mai are culoare roșie? Sfânta “Sflecă“ cum îi zicea Adan. O coci în cuptor aproximativ o oră în hârtie de copt, o blenduiești și pe ea cu puțină apă și o pui la fiert încă vreo 40 minute. O răcești, o pui în borcan, îi pui și ei ulei de măsline deasupra (rezistă mai puțin ca pasta de ardei) și o bagi la frigider. Iaca, o pasta roșie care va fi bună și dulce și va păcăli ochiul copilului înnebunit după paste cu sos roșu.
Aceste doua “sosuri“ te vor ajuta la paste, pizza făcută in casa (o să vă dau și rețeta asta, promit) la tocănițe, fripturi la cuptor și la orice mâncare în care ar fi trebuit să pui roșii. Și uite ca se poate să te reconfigurezi și la maturitate, dacă nevoia ți-o cere.
Azi vă împărtășesc rețeta de “brioșă sărată“ pentru micul dejun. Se face repede și este recomandată copiilor sau adulților cu intoleranță la histamină sau deficit de DAO.
Pentru ce vedeți în poză am pus așa:
– 3 ouă de prepeliță (gr 0 histamină)
– dovlecel ras – vreo 2 lingurițe
– 6-7 buchețele mici de conopidă
– 2 fâșii de ardei tocate cubulețe mici
– 1 lingură cu vârf de făină de migdale
– sare Himalaya neiodată
– puțin ulei de cocos
Le amestec pe toate și le torn în formă, sau puteți pune în forma de brioșă (nu uitați de hârtia de copt)
Dau la cuptor la 220 grade C, timp de aproximativ 20 de minute.
“Scârțul” de porumb merge cu “unt” vegetal fără alergeni (găsiți la magazinele bio). Scârțuri le zicem noi rondelelor expandate de porumb și orez.
Laptele este la noi obligatoriu vegetal și bio. Folosesc lapte vegetal de migdale, cocos, migdale cu orez, cocos cu orez.
Pofta buna, dragilor si sa va meargă bine!
what do you think?
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
26 COMMENTS
o femeie
6 ani agoCum faci laptele vegetal?
admin
6 ani ago AUTHORDraga mea,
Sunt doua modalitati de a prepara laptele vegetal: storcatorul Lexen (pe care il folosesc si eu) si o cana electrica pentru lapte si supe. Dar semintele (caju, migdale, alune de padure) trebuie bine hidratate (10-12 ore).
Poti gasi multe aparate in magazinele online, unele care fierb, altele care fac laptele la rece.
Madalina
6 ani agoBuna . Poti sa-mi dai un link cu storcatorul Lexen si cu cana electrică ? Iti multumesc
admin
6 ani ago AUTHORMadalina,
Gasesti linkurile mai jos:
Aparat
https://www.roinita.ro/natura/eshop/35-1-APARATE-ACCESORII-PT-SANATATE/0/5/1773-Storcator-electric-pentru-iarba-de-grau-Lexen-alb
Cana
https://www.biovita.ro/aparat-lapte-de-soia
Sanatate!
Mirela
6 ani agoCe unt vegetal folosești?
admin
6 ani ago AUTHORDraga mea,
Unutul se numeste Vitaquelle.
Sanatate!
Ramo Gross
6 ani agoEsti o minune de om,descopar in tine de fiecare data un munte de forta si vointa.Draga mea,Ani!Te citesc cu mare drag.
admin
6 ani ago AUTHORMultumesc mult!
Cecilia
6 ani agoSuper rețetă ,o voi incerca și eu pt bebe meu,noi avem câteva luni de regim suntem cumva la început!te îmbrățișez cu drag !
Cretu Ani
6 ani agoVoi mai scrie Rețete aici . Poate va vor ajuta .
Sănătate multă !
Angela
6 ani agoSuperbă ca de obicei….vă citesc cu mare drag…abia aştept ziua următoare să ciresc pe nerăsuflate ce scrieți…😘💕💋
Cretu Ani
6 ani agoMulțumiri o mie !!! 😘
Lara Pop
6 ani agoRESPECT!
Cretu Ani
6 ani agoMulțumesc 🙏 !!!
Cretu Ani
6 ani agoMa înclin ! 🙏
Chiriac Aurelian
6 ani agoArată super,,,, niciodata nu am gustat astfel de briose doar pe cele dulci care ma inebunesc. Aceasta descriere a ta ma facut curios voi cauta sa vad daca gasesc ceva asemănător in comerț. Felicitări, acum vad ca esti o femeie completa, numai bine Ani. Cu respect❤😘
Cretu Ani
6 ani agoNu vei găsi in comerț. E rețeta proprie creată special pt cei cu alergii. Dar este foarte gustoasa și sănătoasă!
Incearc-o.
Nadia
6 ani agoSuper rețeta ! Te ro trimite-mi mai multe detalii despre intoleranta la histamina. Sănătate! nechifor_nadiacecilia@yahoo.com
Cretu Ani
6 ani agoBuna Nadia!
Voi pune peste 2 sapt un articol despre acest subiect.
Georgiana
6 ani agoBuna Ani, la ceas de noapte dau de tine in cautarea de retete pentru intoleranta la doamna Histamina… Suntem la inceput si cum zici tu – e al naiba de greu sa iti redefinesti gatitul, dar ma bucur ca m-ai ajutat cu ceva retete… Multumim pentru ele!
Cretu Ani
6 ani agoȘi eu ma bucur ca îți sunt de ajutor!!! 🤗🤗🤗
Veronica
5 ani agoBuna!De curand m-am asezat si eu in randul celor cu intoleranta la histamina.Am descoperit blogul tau, mi-a iesit prajiturica cu mere, am fost foarte feticita si ptr reusita si pentru ca te-am descoperit.Sunt la inceput de drum si caut lectii din care sa invat.Lectia mea pe ziua de azi este :cu ce inlocuiesc bulionul din rosii? Ar fi suficient sa pregatesc o pasta din ardei rosu sau kapia ,la blender ,fara sa-l fierb sau nu conteaza?
Cretu Ani
5 ani agoBuna Veronica
Ai și Pt asta soluție
Vezi pasta de ardei
Bine blenduit, fiert minim 1 ora la foc mic, adaugi putina apa
Îl pui in borcan cu ulei măsline deasupra, in frigider- max 1 sapt
aura
5 ani agoBuna!fetita mea nu are voie nici ou de prepelita ca este alergica cu ce il pot inlocui in retete?
Cretu Ani
5 ani agoBuna!
Agar-agar
Dar atenție ! Se folosește in cantitate mică
Este bun ca leaga, poți face budinci , dar folosit cu grija
Poate modifica și gustul dacă pui mult .
Sau tapioca.
Dar vezi, tapioca are mult amidon . Dacă are fetița probleme cu intestinul (disbioza/ SIBO) amidonul nu este indicat.