Search here...
TOP
Intalnire cu Dr. Paul Clayton
Copii Interviuri Sanatate

Întâlnire cu Dr. Paul Clayton

Să încep prin a spune că sunt la o mie de mile de Pământ având onoarea unui asemenea interviu? Hmm, e puțin spus.

Cei preocupați de Sănătate și Nutriție îi ascultă conferințele, îi studiază cărțile și îi vânează fiecare articol.

Dr Clayton, preocupat de sănătatea generației noastre, dar mai ales de sănătatea generației ce vine, ne atrage atenția prin toate modalitățile : blog, conferințe, cărți, tratate științifice prea-multul de care au parte copiii noștri: mâncare prea aditivată, băuturi otrăvitoare și administrarea medicamentelor in exces.

Ii citesc articolele de pe blog, unul dintre ele mi-a atras atenția recent: despre bulling… Ați întreba ce legătură are bullingul cu un om de știință? Are! Bullingul a existat întotdeauna. Asta a întărit actuala generație. Însă, pentru actuala generație este o problemă gravă. Problema este inflamația cronică in care se află mulți din generația noastră, dar mai ales din generația copiiilor noștri.

Aici puteți citi tot articolul: https://drpaulclayton.eu/blog/insult-me/

Depresia, bolile cardio-vasculare, obezitate, diabet tip 2, bolile auto-imune, artrita, osteoporoza, cancerul, problemele gastro-intestinale, alergiile și atopiile… toate sunt urmări ale inflamației cronice in care ne aflăm.
Inflamația cronică, un fel de foc continuu, o preocupare atipică pentru organismul uman distruge atât sănătatea fizică, mentală cât și comportamentul nostru.
Un om de știință care își dedică timpul cercetării cauzelor dar si tratării inflamației cronice îmi face onoarea de a răspunde câtorva întrebări din sutele pe care le am.

1. Ani Cretu: Dr Clayton, suntem ceea ce mâncăm, ceea ce bem și ceea ce respirăm?
Dr Paul ClaytonSuntem, dar există și mulți alți factori pe care trebuie să îi luăm în considerare. Geneticul, de exemplu, și microbiomul dvs. sunt evident importante, dar la fel și interacțiunile dvs. sociale și personale.
Puteți îndepărta microbii, memele și manierismele din fiecare interacțiune, într-o măsură diferită, și suntem influențați și de zeitgeist-“spirit of the age”- caracteristicile unei epoci, ceea ce ne afectează în multe moduri subtile. Toate aceste sisteme interacționează, într-un amestec de control și haos, astfel încât pe o persoană foarte mică factorul îi poate provoca uneori modificări uriașe și de durată (aripa fluturelui), în timp ce alteori o perturbare aparent majoră este absorbită fără a lăsa prea multe urme. Deci suntem ceea ce mâncăm, bem și respirăm, dar ceea ce suntem noi se schimbă continuu.

2. Ani Cretu: Așa cum reiese din toate cercetările și cărțile Dvs, inflamația cronică este cauza majoră a bolilor grave, corect? Puteți explica pentru cititorii mei, pentru români, ce înseamnă acest lucru?
Dr Paul ClaytonInflamația este practic un răspuns imun. Este vitală atunci când ne protejează de infecții sau cancer, dar dacă este crescută/ cronică și continuă prea mult timp, devine extrem de distructivă și cauzează pierderea lentă și progresivă a țesutului funcțional care constituie bolile degenerative. În mod ideal, ar trebui să încercăm să trăim în zona goldblocks, unde gradul de inflamație este „corectă”, dar dieta modernă predispune la inflamații excesive și, prin urmare, o incidență ridicată a bolilor degenerative și a morții precoce.

3. Ani Cretu: Așadar, degeaba încercăm să tratam efectele – diabetul, alergiile, problemele gastro-intestinale, artritele, bolile imune, căci cauza lor rămâne acolo. Din cercetările Dvs când a început acest val uriaș al inflamației cronice? (Întreb asta întrucât bunicii și părinții noștri spun că in trecutul lor nu existau atâtea boli și atâția oameni bolnavi. Au dreptate?)
Dr Paul ClaytonBunicii și părinții au dreptate. Cifrele arată că frecvența bolilor degenerative crește, iar latența scade – adică apar în grupuri de pacienți progresiv mai tinere. O perioadă care a fost studiată intens este Anglia mijlocie victoriană, din 1850 – 1895. Au trăit cam atâta timp cât și noi, dar existau putine boli degenerative, deoarece au avut o dietă antiinflamatoare.

4.Ani Cretu: Dr Clayton, eu lucrez cu adolescenți. Mă întâlnesc zilnic cu ei și in glumă le spun un mare adevăr:” hai, sus, generația născută obosită!” Este adevărat că acest segment de populație este zilnic in Mall-uri la fast-food și sucuri …
Ce efect va avea asta asupra generațiilor ce vor veni?
Dr Paul ClaytonExistă o mulțime de adolescenți care sunt strălucitori, creativi și, a-propos, viitorul nostru. Dar prea mulți dintre ei par fragili, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional și există o mulțime de dovezi că sunt dezechilibrați de dieta “teribilă”pe care am creat-o pentru ei. Mă îndoiesc că vor trăi atâta timp cât vom trai noi sau vor fii la fel de sănătoși . Pentru a adăuga îngrijorarea, știința epigeneticii sugerează că, copiii lor ar putea fi și mai puțin sănătoși. Este posibil să vedem chiar un grad de schimbare evolutivă „negativă”, reducerea continuă a inteligenței medii și ale numărului de spermatozoizi viabili- ceea ce nu “sună” bine.

5. Ani Cretu: Cum putem să ieșim din acest cerc in care am intrat cu toții, cercul focului care ne consumă sănătatea pe toate nivelele : fizic, psihic, emoțional, financiar? Există o rețetă magică?
Dr Paul ClaytonDe obicei, Guvernele ne spun să nu mai fumăm, să slăbim, să mâncăm mâncare mai puțin procesată și mai multe fructe și legume. Acest lucru este în regulă așa cum sună , dar nu se merge destul de departe. Aș adăuga: încetați să mănâncați alimente procesate și invațați să gătiți cu produse de bază de sezon. Și dacă vreți să mergeți la următorul nivel, suplimentele, luați supliment cu HUFA omega 3 și polifenoli lipofilici care îi însoțesc în mod normal; fibre prebiotice amestecate și un suport cu micro-și fito-nutrienți cu spectru larg.

6. Ani Crețu: Știu că lucrați de mult timp in cercetarea și punerea pe piață a unor suplimente care să ne ajute să reducem și să oprim acest proces inflamator pe care corpurile noastre îl au. Există, așadar, posibilitatea intrării noastre in zona de echilibru? Dacă da, cum?
Dr Paul ClaytonȘtiu că acest lucru se poate face și știu acest lucru din numeroasele zeci de mii de oameni care folosesc în prezent regimurile pe care le-am creat. De obicei, văd că procesele inflamatorii încetinesc și apoi se opresc; iar atunci când se întâmplă, simptomele provocate de inflamație dispar. În aproape toate cazurile, consumul de medicamente poate fi redus, iar multe cazuri chiar se renunță la ele.

7. Ani Crețu: Dr Clayton, cât de important este ca pe lângă schimbarea radicală a modului in care ne alimentăm să consumăm un supliment care să reechilibreze organismul? Și de ce?
Dr Paul ClaytonDieta modernă ne scoate total în afara echilibrului. Ne oferă un raport excesiv de omega 6: 3 și ne lasă fără polifenoli și prebiotice, plină de calorii, dar epuizate în majoritatea micro- și fito-nutrienților. Acest lucru provoacă inflamații cronice și malnutriție de tip B, o combinație care la rândul său provoacă boli degenerative și moarte timpurie; există dovezi uriașe pentru a demonstra acest lucru. Medicii sunt instruiți să utilizeze medicamente pentru a suprima simptomele acestor boli, o abordare care nu este curativă și este adesea foarte toxică. Desigur, simptomele pacientului trebuie controlate, dacă este posibil, dar gestionarea simptomatică trebuie să fie întotdeauna combinată cu programe de susținere farmaco-nutrițională pentru a rezolva rădăcinile problemei.

8. Ani Cretu: Ca mama a unui copil cu alergii, ca voce a multor mame de copii cu alergii am o întrebare importantă pentru noi: există posibilitatea să ne ajutăm copiii reechilibrandu-i? Există un produs sau mai multe produse care să ii ajute? In România este un val in creștere continuă alarmantă a alergicilor, a copiiilor foarte mici cu multiple alergii.
Dr Paul Clayton: Într-un cuvânt, da. Există unele substanțe nutritive care reechilibrează raportul TH1: TH2, care are un efect profund anti-alergic și poate fi suficient de unul singur pentru a ține sub control alergia. Dacă adăugați nutrienți antiinflamatori potriviți, veți vedea beneficii suplimentare. În unele cazuri, poate doriți să adăugați un agent de stabilizare a celulelor mastocitare (există polifenoli care fac acest lucru). Am văzut unele cazuri foarte grave de alergii care intră în remisiune completă cu această abordare.

9.Ani Cretu: Dr Clayton, știu că lucrați la un produs anume… vă propun să îmi spuneți dacă este potrivit copilului meu și mie? Promit să revin cu Feed-back despre starea noastră, a mea și a fiului meu Adan, atât către Dvs cât mai ales către mulțimea de mame obosite și chinuite de problemele de sănătate ale copiilor.
Dr Paul ClaytonÎmi poți spune mai multe despre sănătatea ta și despre copilul tău? Spune-mi și mie despre dieta și stilul tău de viață. Aș dori să aflu mai multe detalii despre situația dvs. înainte de a face recomandări!
*N.A. I-am trimis un mail Dr. Clayton explicând situația medicală și acum noi (eu și fiul meu), suntem coordonați in dietă și suplimente de dumnealui. Voi reveni în curând cu detalii și feed-back)

10. Ani Crețu: Dacă ar fi să ne dați un sfat, care ar fi acela?
Dr.Paul Clayton: Cel mai important sfat este în răspunsul meu la întrebarea dvs. Nr 5. Dar aș mai putea adăuga: încercați să fiți atenți, conștienți de ceea ce vă face mediul înconjurător și de efectele pe care le aveți asupra celorlalți. Încercați să fiți amabili, încercați să înțelegeți – dar nu neapărat să iertați – comportamentul neconstructiv sau inadaptativ al celor din jurul vostru. Încearcați să fiți sinceri cu cu Dvs și cu ceilalți. Nu am trăit o viață perfectă, departe de ea, iar ceea ce regret cel mai mult sunt ocaziile în care nu am respectat aceste reguli.

11. Ani Cretu: Vreau să vă mulțumesc pentru interviu și vă lansez invitația de a veni in România! Suntem aici mulți cei care ne dorim să învățăm cum să intrăm și să ne păstrăm echilibrul.
Btw: cartea Dvs “Out Of Fire” este in geanta mea zilnic.
Dr Paul ClaytonEști foarte amabilă și mult mai puțin critică față de munca mea decât sunt eu însumi! Este întotdeauna o muncă în desfășurare . Am vizitat România de mai multe ori și mi-a făcut o impresie de durată. Sunt multe lucruri de plăcut acolo și unele care mă miră. Mi-ar plăcea să mă întorc și, de fapt, voi fi în România în a doua jumătate a lunii octombrie.

Pentru cei care știu prea putine despre Dr Paul Clayton, accesați cv-ul absolut fabulos: http://oxford.academia.edu/paulclayton/CurriculumVitae

Să vă meargă bine!

«

»

16 COMMENTS

 • Mihaela Ludmila

  De abia aștept numele suplimentelor necesare stabilizarii pt că pe piaţă sunt foarte multe. Este foarte important să aleg corect.
  Am rugămintea de a trimite și o listă cu aceste suplimente. Fiecare va alege ce îi este potrivit.

 • Cosneanu Irinel Carmen

  Multumim Ani Crețu, esti o rază de speranță!
  Copiii noștri cu probleme cresc, se mai introduc câteva alimente, dar se adauga probleme psihologice legate de alimentatie si nu numai. Se uită lung la un mar copt pe care-l manca cu placere la 5 luni si acum il refuză, pe care nu l-a putut manca nici crud vreo 2 ani, dupa care a inceput sa-l manance oparit iar acum, in sfarsit crud si decojit.
  Fetita se apropie de 8 ani si cu timpul a acumulat frustrări alimentare sau de natura emotionala. Regimul strict e mai usor de ținut cu copii mici. Multiple alergii (că intoleranța la histamina de care stiam cică nu există).
  Mamele de pe grupuri se ajuta intre ele dar fiecare copil are propriile reactii la suplimènte. Bâjbàim in ceață si vremea trece…
  Cuvântul stabilizare ne da speranță.
  Va doresc sanatate dumneavoastra si celui mic.
  O bunica ce va respecta atitudinea!

  • Cretu Ani

   Carmen
   Îți mulțumesc Pt mesaj
   Promit ca revin cu un nou articol cu ce produse mi-a recomandat Dr Clayton
   Mie unul iar lui Adan 3.
   Va veni in România .
   Poate reușiți sa veniți la conferința

   • Irinel Carmen Cosneanu

    Si eu multumesc. Eu nu cred ca pot fi acolo. Poate fiica mea. Ea a fost si la John Ionescu. A fost si la Newchirchen fara rezultate deosebite. Se pare ca sunt mai buni pe dermatite decat pe gastro. La un moment dat fiica mea v-a contactat si ati avut un dialog. Multumesc si pentru asta. Un doctor de exceptie si rabdarea fiecarei mamici de a se informa si de a testa cate un remediu, care poate ajuta sau nu, dar e constienta ca trebuie incercat, poate fi un pas inainte spre vindecare. Noua ne-a folosit Apa de Quinton. Revin daca se cheama altfel, asta e ce-mi amintesc acum.

   • Ancuta

    Poti sa ne oferi mai multe detalii despre conferinta? Merci

 • Mihaela Salavastru

  Multumim Ani..
  Informații prețioase, interviu „de pus în rama”..

 • Scurtu Geanina

  Când va fi conferință! M ar interesa și pe mine subiectul, sunt din Iași, nu știu la ce dr sa merg, are 8 ani și jumătate, i am făcut teste genetice la gluten, are o gena pozitiva, dar nu e relevant, sunt pe regim fără gluten, dar nu vad rez, e ff slab, iar la lactoza și acolo este pozitiv, doar nu i dau lapte, doar brinza de capra. M ar interesa și produse mai bune cu rezultate sau un regim, dar fără sa scot, eventual sa adaug

  • Cretu Ani

   In toate conferințele Dr Clayton ne îndruma către dieta mediteraneană
   Citește despre ea. Plus niște suplimente care sa ne scoată din inflamatie cronica
   Noi le luam deja.

 • Popa Denisa

  Foarte interesant interviul.Multumesc,Ani !

 • Maria

  Buna seara ce suplimente luati va rog

what do you think?

 • Pingback: Intestin permeabil | Leaky Gut | Cu si fara masca Ani Cretu on 20 august 2019
 • Instagram has returned invalid data.